Demo Finland tuo nuorten äänen kansainväliseen demokratiahuippukokoukseen
Järjestyksessään kolmas kansainvälinen demokratiahuippukokous tuo maaliskuussa yhteen valtioiden johtajia sekä kansalaisyhteiskunnan ja yksityisen sektorin edustajia keskustelemaan demokratian haasteista ja etsimään ratkaisuja demokratian vahvistamiseen.
Tämän vuoden demokratiahuippukokous on jatkoa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin aloitteesta joulukuussa 2021 järjestetylle ensimmäiselle demokratiahuippukokoukselle, jonka jälkeen maaliskuussa 2023 Yhdysvallat järjesti yhdessä neljän muun valtion kanssa toisen demokratiahuippukokouksen. Kolmatta demokratiahuippukokousta 18.–20. maaliskuuta 2024 isännöi Etelä-Korea, ja valtionpäämiesten on tarkoitus osallistua kokoukseen virtuaalisesti.
Tämän vuoden huippukokouksen teema on ”demokratia tuleville sukupolville” ja alateemoina on erityisesti tyttöjen osallisuus ja digitaalisten teknologioiden vaikutukset demokratiaan. Demo Finland toteuttaa yhteistyössä UN Womenin ja Plan International Suomen koordinoiman Generation Equality -nuorten toimintaryhmän kanssa nuorten kuulemisen Suomessa.
Kuuleminen keskittyy tyttöjen, naisten ja sukupuolivähemmistöjen kokeman verkkohäirinnän vaikutuksiin demokratialle. Sen tarkoituksena on kerätä nuorten näkemyksiä demokratiahuippukokouksen teemasta ja koostaa niistä syötteitä Suomen kantoihin huippukokouksessa sekä sen jälkeisissä työryhmissä ja muissa prosesseissa. Lisäksi Demo Finland hyödyntää niitä omassa sivutapahtumassaan osana huippukokousta.
”Demokratian tila heikentyy ympäri maailmaa ja vakiintuneissakin demokratioissa kansalaisten luottamus demokraattiseen järjestelmään ja sen kykyyn vastata aikamme suurimpiin kriiseihin horjuu. Haluamme tuoda kuuluviin nuorten omaa ääntä siitä, millaista demokratian tulisi olla, jotta heillä ja heidän jälkeensä tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuudet hyvään elämään”, sanoo Demo Finlandin dialogiasiantuntija Virva Viljanen.
Nuorten kuuleminen toteutetaan kyselyn ja verkkotapaamisen muodossa helmi-maaliskuussa, minkä lisäksi Demo Finland kerää näkemyksiä myös poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen edustajilta dialogiharjoituksen avulla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia