Mongoliassa on meneillään ”rautatalvi”, joka uhkaa yli 90:tä prosenttia maasta
Ilmastonmuutos on tehnyt kylmistä ja lumisista dzud-talvista Mongoliassa yleisempiä. Se vaikuttaa etenkin karjankasvatukseen, joka on maassa merkittävä elinkeino.
- Kuva: Richard Mortel / CC BY-NC 2.0 DEED.
Mongoliassa on meneillään jo toinen niin sanottu dzud-talvi, joka aiheuttaa riskejä jo lähes koko maassa, varoittavat YK-järjestöt.
Tilanne vaikuttaa etenkin karjankasvattajiin, joiden elinkeino on keskeinen maan talouden, kulttuurin ja perinteisten elämäntapojen kannalta.
Dzud-talviksi kutsutaan talvia, jolloin on poikkeuksellisen kylmää, paljon lunta ja maa niin jäässä, etteivät eläimet voi laiduntaa. Yleensä näitä olosuhteita edeltää kuiva kesä, jolloin laidunta on tarjolla vähän, mikä tarkoittaa, ettei karja pysty keräämään vararavintoa talvea varten. Pahimmassa tapauksessa eläimet kuolevat nälkään.
Dzud-talvella on monta alatyyppiä, ja tänä vuonna niistä esiintyvät ”valkoinen dzud” ja ”rauta-dzud”. Valkoinen dzud viittaa suureen lumimäärään, joka estää karjan laiduntamisen. Rauta-dzud taas tarkoittaa lyhyttä sulaa kautta, jonka jälkeen lumi jäätyy ja lukitsee laidunmaan jään sisään.
Kyse on jo toisesta peräkkäisestä talvesta, jonka aikana koetaan äärisäitä. Viime talvena siitä kärsi noin 70 prosenttia maasta. Nyt tilanne on pahempi kuin vuosi sitten samaan aikaan, YK varoittaa.
Varsinaisesti dzudin kourissa on nyt noin puolet maasta, mutta uhattuna on 90 prosenttia. Tilanne vaikuttaa yli 258 000 ihmisen elämään, joista 100 000 on lapsia. Ainakin 59 000 eläintä on kuollut.
Lumi on tukkinut teitä, mikä on vaikeuttanut lasten palveluiden saantia. Osa karjankasvattajaperheistä on joutunut jättämään lapsensa sukulaisten huostaan tai sisäoppilaitoksiin, mikä aiheuttaa myös lastensuojelullisia riskejä, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.
Maassa tarvittaisiin rahoitusta muun muassa teiden raivaamiseen, lääkkeisiin sekä radioihin, joilla voitaisiin tukea etäopiskelua. Hallitus on aloittanut hätäoperaation.
Dzud-talvet ovat lisääntyneet Mongoliassa vuodesta 2015 alkaen, minä uskotaan liittyvän ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sekä huonoon ympäristön hoitoon.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia