Väkivaltaisuudet kiihtyvät Kongossa – Humanitaarinen kriisi on saavuttanut ”uuden huipun”, varoittaa YK:n edustaja
Taistelut armeijan ja M23-kapinallisryhmän välillä ovat jälleen ajaneet kongolaisia kodeistaan. Siviilit kärsivät konfliktista jälleen kerran eniten, sanovat avustusjärjestöt.
Pohjois-Kivun pääkaupunki Goma toukokuussa 2022. Kuva: Gerda Postelmans / CC BY-NC-ND 2.0.
Taistelut Kongon demokraattisen tasavallan armeijan ja maan itäosissa toimivan M23-kapinallisryhmän välillä ovat kiihtyneet vuodenvaihteesta lähtien.
Alkuvuoden aikana yli 135 000 ihmistä on paennut kapinallisten painostamasta Saken kaupungista ja suunnannut kohti Pohjois-Kivun maakunnan pääkaupunkia Gomaa.
Avustusjärjestöjen pelkona on ruuan ja muiden tarvikkeiden loppuminen, sillä Gomassa on jo valmiiksi puoli miljoonaa pakolaista ja M23 on katkaissut tärkeitä kaupunkiin vieviä teitä.
Humanitaarinen kriisi onkin saavuttanut tänä vuonna ”uuden huipun”, sanoi YK:n humanitaarinen koordinaattori Bruno Lemarquis tällä viikolla.
Itä-Kongossa toimii toistasataa aseellista ryhmää. Viimeisen runsaan vuoden aikana on aktivoitunut etenkin M23. Sen ja armeijan välisten taisteluiden seurauksena noin miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Viime viikkoina taistelut sen ja armeijan välillä ovat jälleen kiihtyneet. Marraskuusta alkaen ainakin 150 ihmistä on kuollut. Väkivalta on avustusjärjestöjen mukaan kohdistunut myös pakolaisleireihin.
”Jälleen kerran siviilit kärsivät konfliktista eniten. Todistamme räikeitä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksia. Missään tilanteessa, oli mikä konflikti hyvänsä, siviileitä vastaan ei pitäisi hyökätä”, sanoi Tanskan pakolaisneuvoston maajohtaja Michel Paradis tiedotteessa viime viikolla.
Kongoa ovat viime aikoina koetelleet myös tulvat, joiden seurauksena noin kaksi miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.
Olosuhteet Gomassa ovat epätoivoiset, varoitti YK:n Kongon rauhanturvaoperaation edustaja Bintou Keita tiistaina. Myös koleratapaukset ovat lisääntyneet.
Hän vaati kansainvälistä yhteisöä estämään taisteluiden leviämisen laajemmalle.
”On tärkeää korostaa, että konflikti voi laajentua alueellisella tasolla, jos käynnissä olevat diplomaattiset ponnistelut, jotka yrittävät liennyttää jännitteitä ja löytää kestävän poliittisen ratkaisun, epäonnistuvat”, hän sanoi.
Muun muassa Kongon pääkaupungissa Kinshasassa on osoitettu mieltä Monuscoa ja kansainvälistä yhteisöä vastaan.
Mielenosoittajien mielestä kansainvälinen yhteisö ei tee tarpeeksi väkivallan lopettamiseksi ja tuomitakseen Ruandan, jonka on kerrottu tukevan M23:a, kertoo uutistoimisto AP. Monuscon on määrä vetäytyä Kongosta vuoden lopussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia