Ukrainalaiset ovat kärsineet sodan vaikutuksista jo kymmenen vuoden ajan – Venäjä on saatava vastuuseen
Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi kaksi vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Amnesty International painottaa, että Venäjä on saatettava vastuuseen kaikista rikoksista, joihin se on syyllistynyt aloitettuaan sotilaalliset toimet Ukrainassa 2014.
Venäjä miehitti Ukrainan Krimin vuonna 2014, minkä jälkeen Amnesty on tutkinut lukuisia sotarikoksia ja muita julmuuksia, joihin Venäjä on syyllistynyt. Venäjän joukot ovat syyllistyneet muun muassa tahallisiin siviileihin ja siviilikohteisiin kohdistettuihin iskuihin, tahdonvastaisiin katoamisiin, laittomiin telotuksiin, kidutukseen, vapauden laittomiin riistoihin, siviilien pakkosiirtoihin ja sotavankien pahoinpitelyihin.
Kansainvälisiin rikoksiin syyllistyneet täytyy tuoda oikeuden eteen oikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. Sodan yhä jatkuessa on myös ensiarvioisen tärkeää, että todisteiden säilyminen pyritään varmistamaan.
“Riippumatta siitä, kuinka kauan se kestää, syylliset on saatava vastuuseen teoistaan. Ukrainalaisten on saatava oikeutta ja korvaukset tuhosta, jota kymmenen vuotta sotaa on aiheuttanut ja aiheuttaa Ukrainan kansalle ja maalle”, toteaa Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Aseellinen konflikti on kestänyt jo 10 vuotta
Jo kymmenen vuotta kestänyt aseellinen konflikti alkoi helmikuussa 2014, kun Venäjä miehitti Ukrainan Krimin ja Venäjän joukot tunkeutuivat Itä-Ukrainaan. Ihmiset kärsivät sodan vaikutuksista ja ihmisoikeusloukkauksista kaikkialla Ukrainassa. Vuosina 2014–2021 yli 10 000 ukrainalaista siviiliä on tapettu tai loukkaantunut. Jo taistelujen ensimmäisenä vuotena raportoitiin lukuisista sodan oikeussääntöjen loukkauksista.
Sadattuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa Itä-Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjän tukemat aseelliset ryhmät julistautuivat “kansantasavalloiksi” Donetskissa ja Luhanskissa. Kun Venäjän tukemat aseelliset ryhmät ottivat vallan näillä alueilla, siviilejä siepattiin, kidutettiin ja monissa tapauksissa tapettiin. Myös kaikenlainen toisinajattelu vaiennettiin raa’asti. Vaientaminen kohdistui erityisesti tiedotusvälineiden työntekijöihin, tutkijoihin sekä ihmisoikeusaktivisteihin ja muihin aktivisteihin.
Kaksi vuotta sitten 24.2.2022 Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.
“Venäjän hyökkäyssota on kansainvälisen oikeuden loukkaus. Täysimittaisen hyökkäyksen myötä myös ihmisoikeuskatastrofi laajeni koko maahan. Venäjä syyllistyi Kiovan alueella heti täysimittaisen hyökkäyksenä alkuvaiheessa sotarikoksiin, kuten siviilien laittomiin teloituksiin ja kidutukseen”, Johansson sanoo.
“Näin Olehin makaavan maassa verilammikossa. Hän vuoti runsaasti verta päästään ja korvastaan. Huusin, ja sotilaat osoittivat minua kiväärillään. Huusin heille ‘ampukaa minutkin’. Sotilaat pakottivat meidät lähtemään välittömästi. Emme saaneet palata ennen kuin he olivat vetäytyneet Butšasta. Olehin ruumis jäi sinne kadulle”, Amnestyn haastattelema Iryna kertoo siitä, kun Venäjän joukot tappoivat hänen miehensä maaliskuussa 2022.
Amnesty on tutkinut ja dokumentoinut Venäjän joukkojen tekemiä sotarikoksia ja humanitaarisen oikeuden loukkauksia sodan ensimmäisistä päivistä saakka. Näihin kuuluvat muun muassa laittomat teloitukset, siviilikohteisiin kohdistetut summittaiset iskut ja kiellettyjen rypäleammusten käyttö.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia