Uutiset Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen
Raportti: Sukuelinten silpomisen kokeneiden naisten ja tyttöjen määrä kasvanut 15 prosenttia alle vuosikymmenessä
Silpominen ei käytäntönä yleisty, mutta väestönkasvun vuoksi maailmassa on yhä enemmän naisia ja tyttöjä, jotka ovat kokeneet sukuelinten silpomisen, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Noin 65 prosenttia etiopialaistytöistä joutuu käymään läpi sukuelinten silpomisen. Kuva: Mulugeta Ayene / © UNICEF Ethiopia/2021 / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.
Maailmassa elää yli 230 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu. Määrä on kasvanut 30 miljoonalla eli noin 15 prosentilla verrattuna vuoteen 2016, jolloin tilastoja on viimeksi päivitetty, käy ilmi YK:n lastenjärjestön Unicefin tuoreesta raportista (pdf).
Naisten sukuelinten silpomisella tarkoitetaan toimenpiteitä, joissa naisten ulkoiset sukuelimet poistetaan tai niitä vahingoitetaan jollakin muulla tavalla. Se johtaa terveysongelmiin ja jopa kuolemaan.
Toimenpide on yleisin Afrikan maissa, joissa elää noin 144 miljoonaa sen kokenutta naista ja tyttöä. Aasiassa määrä on 80 miljoonaa ja Lähi-idässä kuusi miljoonaa.
Kasvu ei Unicefin mukana johdu siitä, että silpominen olisi yleistymässä vaan siitä, että väestö on kasvanut maissa, joissa sitä harjoitetaan erityisen paljon.
”Näemme myös huolestuttavan trendin, jossa yhä useammat tytöt joutuvat toimenpiteen kohteeksi nuorempana, monet alle viisivuotiaina. Tämä vähentää entisestään mahdollisuuksia puuttua asiaan. Toimia tämän haitallisen käytännön lopettamiseksi on vahvistettava”, sanoo Unicefin johtaja Catherine Russell tiedotteessa.
Noin neljä miljoonaa tyttöä kokee silpomisen joka vuosi. Toimenpide on yleisin Somaliassa, Guineassa ja Djiboutissa, joista kaikissa vähintään 90 prosenttia 15–49-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut sen. Afrikan ulkopuolella toimenpidettä harjoitetaan ainakin Jemenissä, Malediiveilla ja Irakissa.
Raportin mukaan edistystä on kyllä tapahtunut etenkin viimeisen vuosikymmenen aikana. Silpominen on vähentynyt esimerkiksi Keniassa, Egyptissä ja Sierra Leonessa. Kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu kuitenkin, että silpomisesta päästäisiin kokonaan eroon vuoteen 2030 mennessä Sitä varten tarvittaisiin 27 kertaa nykyistä nopeampaa kehitystä.
Asenteet kuitenkin muuttuvat, raportissa todetaan. Niissä Afrikan ja Lähi-idän maissa, joissa silpomista harjoitetaan, noin kaksi kolmasosaa väestöstä, yhteensä 400 miljoonaa ihmistä, vastustaa sitä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia