Gazassa ei ole humanitaarista tilaa toimia, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijä Linda Nyholm – Poikkeuksellinen kriisi näkyy avustustyöntekijöiden epätoivoisissa viesteissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazassa ei ole humanitaarista tilaa toimia, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijä Linda Nyholm – Poikkeuksellinen kriisi näkyy avustustyöntekijöiden epätoivoisissa viesteissä

Avustusjärjestöillä ei käytännössä ole tilaa toimia Gazassa, sanoo Linda Nyholm, joka työskenteli puolitoista kuukautta Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäpäällikkönä Jerusalemissa. Pohjoisessa ihmiset syövät eläinten ruokaa ja ruohoa, etelässä naiset joudutaan kotiuttamaan kahden tunnin kuluttua synnytyksestä.

Nainen puolilähikuvassa.

Linda Nyholm työskenteli Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäpäällikkönä Jerusalemissa. Kuva: Linda Nyholmin kotialbumi.

Gazan humanitaarinen kriisi on saavuttanut mittasuhteet, joita ammattilaisenkin on vaikea kuvailla. Humanitaarista tilaa toimia ei ole ja avustusjärjestöjen työ on parhaimmillaankin vain laastarointia. Ainoa ratkaisu olisi se, että humanitaarista apua saataisiin läpi ja alueelle tulisi tulitauko.

Näin kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) työntekijä Linda Nyholm, joka toimi puolitoista kuukautta järjestön viestintäpäällikkönä Jerusalemissa ja palasi hiljattain.

Nyholm kertoi kokemuksistaan eilen tiedotustilaisuudessa. Hän ei ole päässyt käymään Gazassa mutta on saanut tietoja järjestön työntekijöiltä, joita on Gazassa noin 250. Lisäksi alueelle on pystytty lähettämään 10–15 kansainvälistä työntekijää, jotka vaihdetaan muutaman viikon välein.

Lääkärit ilman rajoja ei pysty enää toimimaan Gazan pohjoisosissa, jonne ei ole saatu apua viikkoihin. Alueelle on jäänyt jumiin muutamia avustustyöntekijöitä, ja heidän kauttaan on saatu yksittäisiä tietoja tilanteesta. Apua ei ole saapunut viikkoihin.

”Tilanne vaikuttaa aika kauhistuttavalta. He ovat lähettäneet kuvia lintujen ja aasien ruuasta, jota ihmiset antavat lapsilleen. Lisäksi kerätään ruohoa”, Nyholm kertoi.

Työntekijät äärirajoilla

Israel aloitti Gazan pommittamisen sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas teki lokakuun 7. päivänä Israeliin terrori-iskujen sarjan, jossa kuoli noin 1 200 ihmistä. Pommituksissa on kuollut yli 30 200 ihmistä. Noin 1,7 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan.

Seurauksena on humanitaarinen kriisi, joka on poikkeuksellinen kokeneidenkin avustusjärjestöjen näkökulmasta. 

Siviilit eivät pääse pakenemaan, ja järjestöjen työ on lähes mahdotonta jatkuvien pommitusten ja turvattomuuden takia. Iskuissa on kuollut myös avustustyöntekijöitä. Lisäksi humanitaarinen apu ei pääse läpi. Rekat jonottavat keskimäärin kuukauden Egyptin rajalla. YK kertoi hiljattain, että helmikuussa rekkoja pääsi läpi alle sata päivässä, kun tarve olisi 500.

Paakku ihmisen kädellä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön välittämä kuva linnunruuasta, jota ihmiset käyttävät työntekijöiden mukaan Pohjois-Gazassa ruuaksi. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja.

Nyholm kertoi, että MSF pystyy toimimaan yhä Gazan eteläosissa Rafah’n alueella mutta vain vaivoin. Alueelle on pakkautunut valtava määrä pohjoisesta ja keskiosista saapuneita ihmisiä, jotka elävät vailla puhdasta vettä ja kunnollista ruokaa teltoissa.

MSF:n työntekijät antavat perusterveydenhuollon palveluita, auttavat synnytyksissä ja tarjoavat äideille ja lapsille terveyspalveluita, tekevät mielenterveystyötä, puhdistavat haavoja ja tekevät pieniä kirurgisia toimenpiteitä.

”Se on kuitenkin tosi vähäistä kokonaistilanteeseen nähden”, Nyholm sanoi.

MSF toimii yhä esimerkiksi Emiratin synnytyssairaalassa, jossa on 30 potilaspaikkaa. Laadukasta hoitoa ei pystytä takaamaan. Tavallisen synnytyksen jälkeen naiset joutuvat kotiutumaan kahden tunnin jälkeen ja keisarileikkauksesta kuuden tunnin kuluttua – usein telttaan mudan keskelle.

Myös mielenterveystuen antaminen on vaikeaa, koska kriisi jatkuu edelleen.

”Meillä on ollut alle 5-vuotiaita, jotka kertovat, etteivät halua enää elää tai että he ovat valmiita kuolemaan. Psykiatrit eivät pysty antamaan mitään arvioita, sillä tällaista tilannetta ei ole ennen ollut. Ei tiedetä, miten voidaan hoitaa ihmisiä, jotka ovat menettäneet koko perheen ja elävät jatkuvaa shokkitilaa. Meillä ei ole siihen vielä työkaluja”, Nyholm sanoo.

Vihreitä rikkaruohoja ja veitsi.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön välittämä kuva rikkaruohoista, jota ihmiset käyttävät työntekijöiden mukaan Pohjois-Gazassa ruuaksi. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja.

Hänen mukaansa tilanne on niin vaikea, että se järkyttää ammattilaisiakin. Heistä monet ovat itsekin menettäneet perheenjäseniä ja joutuvat lisäksi todistamaan päivittäin vakavia vammoja.

”Viestikanavissa näkyy, että ihmiset ovat täysin lopussa.”

Ilma- ja merikuljetukset eivät ratkaisu

MSF on vedonnut tulitauon puolesta humanitaariseksi järjestöksi poikkeuksellisen painavasti. Se ja avun läpipääsy olisivat Nyholmin mukaan tärkein keino ratkaista kriisi.

”Jos tulitaukoa ei tule eivätkä systemaattiset hyökkäykset sairaaloihin lopu, humanitaarinen tila pienenee ja tekee työskentelystä entistä hankalampaa. ”

Hän ei usko, että avun pudottaminen ilmasta tai kuljettaminen meriteitse ratkaisee tilannetta. Yhdysvallat ja Jordania ovat pudottaneet Gazaan apua, ja eilen liikkeelle lähti myös kansalaisjärjestön avustuslaiva.

Nyholm muistuttaa, että Egyptissä on auki kaksi Gazaan johtavaa rajanylityspaikkaa.

”Siellä odottaa satoja rekkoja, kun ihmiset muutaman kilometrin päässä tarvitsevat valtavan määrän tukea. Ei tarvita lisää sisäänkäyntejä, vaan sitä, että olemassa olevat toimisivat kunnolla ja Israel päästäisi avun läpi.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia