Israel ei yritä tuhota vain Hamasia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel ei yritä tuhota vain Hamasia

Israelin hyökkäys Gazaan muistuttaa vuoden 1948 tapahtumia, jolloin 700 000 palestiinalaista joutui jättämään kotinsa. Samaan aikaan katoavat myös mahdollisuudet kahden valtion ratkaisuun. Länsimaat ovat julmuuksien edessä tyytyneet katsomaan sivusta, kirjoittaa Linus Atarah.

Mies lähikuvassa, taustalla sininen banneri, teksti kolumni.

Palestiinalaiset viittaavat vuoden 1948 tapahtumiin nakbana, katastrofina. Tuolloin 700 000 palestiinalaista pakeni kodeistaan ja mailtaan Israelin valtion perustamisen tieltä. Heidän ei sallittu koskaan palata.

Pikakelaus vuoteen 2024. Israel on hyökännyt brutaalisti Gazaan, ja hyökkäys sisältää kaikki uuden nakban tunnusmerkit.

Israel on pommittanut Gazaa puolen vuoden ajan tauotta. Se on estänyt ruuan, veden, sähkön ja humanitaarisen avun saannin. 

Kahden miljoonan asukkaan Gaza oli jo valmiiksi yksi maailman tiheimmin asutuista paikoista. Se oli ollut eristettynä muusta maailmasta vuodesta 2007 alkaen, ja sitä on kuvattu avovankilaksi. 

125 neliökilometrin kokoinen alue on nyt käytännössä jyrätty maan tasalle. Kriittinen, elämää ylläpitävä infrastruktuuri on tuhottu. Yli 33 000 palestiinalaista on kuollut, ja määrä kasvaa. Kuolleista 13 000 on lapsia. Koko väestöä uhkaa nälänhätä, joka johtuu siitä, että Israel ei päästä riittävästi humanitaarista apua läpi. Väestö on ajettu ahtaisiin oloihin Rafahiin. Kansainvälinen tuomioistuin on vaatinut, että Israel tekisi kaikkensa kansanmurhan estämiseksi. 

Vuoden 1948 tapahtumat olivat myös lokakuun 7. päivänä tapahtuneen Hamasin hyökkäyksen taustalla. Palestiinalaisten maiden vieminen on ollut palestiinalaisten ja Israelin konfliktin aiheuttaja, eivätkä useiden vuosikymmenten rauhanneuvottelut ja YK:n päätöslauselmat ole onnistuneet ratkaisemaan sitä. 

Yhdysvallat ja Euroopan maat ovat jättäneet viimeaikaiset julmuudet huomiotta. Ne ovat seisseet Israelin rinnalla ja jäädyttäneet rahoituksen UNRWA:lle, koska Israel on väittänyt, että muutama sen työntekijä oli sekaantunut Hamasin lokakuun iskuun. 

Yhdysvallat ja sen läntiset liittolaiset ovat kuitenkin alkaneet vaatia vastuullisuutta sen jälkeen, kun seitsemän länsimaista avustustyöntekijää kuoli Israelin iskuissa. Palestiinalaisten elämällä ei näytä olevan väliä.

Yhdysvaltain ja Euroopan tekopyhyys on rohkaissut Israelia avoimesti kansanmurhaan, kuurona kansainväliselle yleiselle mielipiteelle. Erityisesti Yhdysvaltain tekopyhyys on tyrmistyttävää. Yhdysvallat on toimittanut aseita Israeliin sodan alkamisesta lähtien ja mahdollistanut pommitukset ja lasten tappamisen.

Aseiden toimittaminen ei ole loppunut. Israel on saamassa Yhdysvalloilta miljardien dollarien arvosta aseita, mukaan lukien pommeja ja 25 F35-hävittäjää. Ironista kyllä, samalla Yhdysvallat varoittaa Israelia siitä, ettei maa toteuttaisi uhkaustaan maahyökkäyksestä Etelä-Gazassa.

Maailma todistaa farssia: Yhdysvallat sanoo pudottavansa ilmasta ruokaa gazalaisille – mikä on pelkkä temppu – samaan aikaan, kun Yhdysvaltain tukemat pommit satavat ihmisten päälle.

Länsirannalla Israel on ottanut haltuunsa lisää maata. Se on myös hyväksynyt suunnitelmat 3 400 uudesta rakennuksesta laittomissa siirtokunnissa Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa.

Israelin tämänhetkinen poliittinen ilmapiiri, jota kovan linjan oikeistolainen Benjamin Netanjahun hallitus johtaa, antaa lisää pontta Länsirannan maakaappauksille. Kukaan ei saa Israelia lopettamaan niitä. 

Maakaappaukset kajoavat kahden valtion mallin ytimeen: mallin, jota on pidetty kompromissiratkaisuna juutalaisten ja arabien rinnakkaiselolle. Paikkaa, josta palestiinalaiset ovat toivoneet tulevaisuuden palestiinalaisvaltiota, nakerretaan pala palalta, ja se katoaa heidän silmiensä edessä. Kahden valtion ratkaisu vaikuttaakin nyt enemmän kangastukselta kuin todellisuudelta. 

Ottaen huomioon, että Israel on toistuvasti uhmannut Yhdysvaltain vaatimuksia tulitauosta ja humanitaarisen avun toimittamisesta Gazaan, se ei varmastikaan tule kuuntelemaan myöskään maan ehdotuksia kahden valtion ratkaisusta.

”Ajatus siitä, että amerikkalaiset voisivat jotenkin painostaa Israelia kahden valtion ratkaisuun, on naurettava, kun se ei saa Israelia tekemään yhteistyötä edes avustusrekkojen saamiseksi Gazaan”, sanoi myös veteraanidiplomaatti ja Yhdysvaltain entinen Syyrian suurlähettiläs Robert Ford BBC:n Weekend Programmelle.

Aina, kun Netanjahulta kysytään sodan jälkeisistä suunnitelmista, hän toistaa mantraa siitä, että Hamas pitää tuhota. Se on karkea valhe, ja hän tietää sen. Muun maailman pitäisi nähdä sen läpi. Kun ottaa huomioon, millaisella vauhdilla siviileitä tapetaan sodassa, Netanjahu tietää, että hän voi pyyhkäistä palestiinalaiset pois nopeammin kuin Hamasin, eikä se liikuta häntä. 

Millä tahansa tavalla Netanjahu sen tekeekin, hän ei salaa aikomuksiaan. Viime syyskuussa hänet näytettiin esittelemässä YK:ssa karttaa tulevaisuuden Israelista. Siihen sisältyivät myös Länsiranta ja Gaza. Palestiinalaisilla ei näytä olevan tilaa historiallisessa Palestiinassa. 

Koko maailma seuraa henkeään pidättäen palestiinalaisten kohtaloa joukkoteurastuksen jälkeen. Heidän toiveensa kotimaasta on yhä kauempana toteutumisesta.

Kirjoittaja on freelance-toimittaja.

Suomennos: Teija Laakso

Kommentit

Lähettänyt Teija Laakso 29.4.2024 - 07:16

Tiedoksi kommentoijille: emme julkaise kommentteja, joissa on linkkejä. Lue ohjeet ennen kommentointia.

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 15.8.2024 - 16:39

"Vuosien 1948 ja 1972 välisenä aikana 820 000 juutalaispakolaisesta yli 200 000 löysi turvapaikan Euroopasta ja Pohjois -Amerikasta, kun taas 586 000 uudelleensijoitettiin Israeliin".
Tässä jutussa tietenkin kerrotaan "palestiinalaisten" pakolaisista, mutta ei juutalaisten pakolaisista, jotka ovat joutuneet lähtemään arabimaista.
Tämä juttu on oikea totuuden pohjanoteeraus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia