Rauhanliitto ei halua koulun militarisoitumista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanliitto ei halua koulun militarisoitumista

Kutsuntojen kehittämisryhmä esittää, että kaikille 17-vuotiaille pojille ja tytöille järjestettäisiin oppilaitoksissa yhteinen maanpuolustuspäivä. Rauhanliiton mielestä pyrkimys kouluelämän ilmapiirin militarisointiin ei edusta länsimaisia vapausarvoja vaan pyrkii pikemminkin yhteiskunnallisen ilmapiirin yksiarvoistamiseen.

Suomessa perustuslain mukaan miehille pakollinen maanpuolustusvelvollisuus on mahdollista suorittaa varusmiespalveluksena tai siviilipalveluksena.

Nyt kutsuntojen kehittämisryhmä esittää, että kaikille 17-vuotiaille pojille ja tytöille järjestettäisiin oppilaitoksissa yhteinen maanpuolustuspäivä. Kehittämisryhmän puheenjohtaja prikaatinkenraali Sami Nurmen mukaan lähtökohtana on, että varusmiespalvelus olisi miehille pakollinen. Nurmen mukaan maanpuolustuspäivän viemisellä kouluihin on tarkoitus myös lisätä varusmiespalvelukseen hakeutuvien naisten määrää.

Rauhanliiton mielestä kehittämistyöryhmän esitys on tarpeeton ja perustuslain takaamaa valinnanvapautta syrjivä. Rauhanliiton mielestä pyrkimys kouluelämän ilmapiirin militarisointiin ei edusta länsimaisia vapausarvoja vaan pyrkii pikemminkin yhteiskunnallisen ilmapiirin yksiarvoistamiseen. Työryhmän esitysten toteuttamisen sijaan kouluissa olisi tärkeää vahvistaa ymmärrystä sananvapauden, syrjimättömyyden ja rauhanomaisen yhteiselon tärkeydestä.

Rauhanliitto on jo vuosien ajan tehnyt yhteistyötä Venäjällä militarismia ja militaristista koulukasvatusta vastustavien tahojen kuten Sotilaiden Äitien ja aseistakieltäytyjäliikkeen kanssa. Niiden toiminta perustuu pyrkimykseen yleismaailmallisten ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja aitoa valinnanvapautta korostaviin arvoihin. 

Vuoden alussa pidetyissä presidentinvaaleissa lähes kaikki ehdokkaat painottivat sitä, että kun me Suomessa vastustamme Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja arvostelemme Venäjän valtion pakkovaltaa, emme itse saa sortua yksiarvoisuuteen ja erilaisuuden väheksyntään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia