Amnesty: Kiina valvoo ulkomailla opiskelevia – Opiskelijat kertoivat perheenjäsenten uhkailusta ja mielenosoitusten kuvaamisesta
Ihmisoikeusjärjestön haastattelemat ulkomailla olevat opiskelijat kertoivat, että Kiinan viranomaiset pyrkivät estämään heidän kritiikkinsä hallintoa kohtaan muun muassa uhkailemalla heidän Kiinaan jääneitä perheitään.
- Kuva: Photo Mix / Pixabay.
Kiinan hallitus yrittää estää ulkomailla oleskelevien kiinalaisten ja hongkongilaisten ihmisoikeusaktivismia ja kritiikkiä maan hallintoa kohtaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Järjestön tänään julkaiseman raportin mukaan opiskelijat ovat kertoneet, että heitä on seurattu ja kuvattu mielenosoituksissa ja Kiinan poliisi on uhkaillut heidän Kiinassa asuvia perheenjäseniään opiskelijan aktivismin vuoksi.
Monet opiskelijat ovat olleet mukana kritisoimassa Kiinan hallitusta viime vuosina ja osallistuneet esimerkiksi vuoden 1989 Tiananmenin verilöylyn muistotilaisuuksiin.
“Raporttiin kootut todisteet piirtävät kylmäävän kuvan siitä, miten Kiinan ja Hongkongin hallitukset pyrkivät vaientamaan jopa tuhansien kilometrien päässä kotoaan asuvat opiskelijat. Monet opiskelijat joutuvat elämään pelossa”, sanoo Amnesty Internationalin Kiina-työn johtaja Sarah Brooks tiedotteessa.
Amnesty haastatteli 32:ta kiinalaista opiskelijaa kahdeksassa eri maassa: Belgiassa, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Alankomaissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Vajaa kolmannes kertoi, että Kiinan viranomaiset olivat häirinneet heidän perheitään. Manner-Kiinassa asuvat perheenjäsenet olivat saaneet uhkauksia, joissa peloteltiin muun muassa passien perumisella, työpaikkojen menettämisellä, ylennysten estämisellä sekä fyysisen vapauden rajoittamisella.
Vajaa puolet haastatelluista myös kertoi, että heitä oli valokuvattu tai videoitu mielenosoituksissa. Opiskelijat uskoivat kuvaajien toimivan Kiinan valtion puolesta. Varmoja todisteita ei ole, mutta Amnesty kertoo dokumentoineensa useita lähes identtisiä havaintoja eri paikoissa.
Opiskelijoilla oli todisteita myös verkkovalvonnasta. Kiina pystyy valvomaan kaikkea ulkomailla asuvien opiskelijoiden ja heidän Kiinassa asuvien perheenjäsentensä tai ystäviensä yhteydenpitoa, koska yhteydenpitoon on käytettävä valtion hyväksymiä ja valvomia viestisovelluksia. Yli puolet opiskelijoista kertoi sensuroivansa omia viestejään digitaalisilla alustoilla, myös ei-kiinalaisilla alustoilla, sillä he pelkäsivät Kiinan viranomaisten seuraavan heitä.
Suurin osa opiskelijoista kertoi rajoittaneensa osallistumistaan myös luennoilla, koska he pelkäsivät, että heidän mielipiteensä saatetaan raportoida Kiinan viranomaisille. Yli puolet kertoi kärsivänsä myös mielenterveysongelmista ja osa oli kertonut katkaisseensa yhteydenpitonsa Kiinassa asuvien läheistensä kanssa näitä suojellakseen.
Amnestyn mukaan ongelmana on myös se, että yliopistot eivät usein tiedosta opiskelijoihin kohdistuvaa sortoa eivätkä pysty tukemaan opiskelijoita riittävästi. Se vaatii viranomaisia lopettamaan opiskelijoiden häirinnän mutta kehottaa myös yliopistoja ja opiskelijoita vastaanottavia maita suojelemaan opiskelijoita.
”Kiinan rajat ylittävä sorto aiheuttaa vakavan uhan vapaalle ideoiden vaihtamiselle, joka on akateemisen vapauden ydin. Hallitusten ja yliopistojen pitää tehdä enemmän sen vastustamiseksi”, Brooks sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia