Järjestö: Sheinin tehtailla tehdään edelleen 75 tunnin työviikkoja
Pikamuotijätti Shein on luvannut parantaa työntekijöiden olosuhteita, mutta seurantakäynnin tehneen järjestön mukaan ongelmia on yhä paljon.
- Kuva: Igor Ovsyannykov / Pixabay.
Kiinalainen pikamuotifirma Shein ei ole lupauksistaan huolimatta parantanut työntekijöiden olosuhteita riittävästi, sanoo sveitsiläisjärjestö Public Eye.
Sen tuoreen raportin mukaan esimerkiksi ylipitkät päivät ovat edelleen tavallisia yhtiön käyttämillä tehtailla.
Järjestö haastatteli 13:a Sheinille vaatteita tekevää työntekijää. Heidän mukaansa 75 tunnin työviikot ovat edelleen yleisiä. Eräs ompelijana työskentelevä mies kertoi työskentelevänsä joka päivä aamukahdeksasta puoli yhteentoista illalla. Vapaapäiviä on yksi kuukaudessa. Yli 12-tuntiset työpäivät ovat kuitenkin vastoin Kiinan omaa työlainsäädäntöä.
Shein on pikamuotifirma, jonka vaatteet ovat halpoja ja jonka mallistot vaihtuvat jatkuvasti. Se toimii pelkästään verkossa ja markkinoi tuotteitaan aggressiivisesti sosiaalisessa mediassa.
Public Eye paljasti Sheinin huonot työolot vuonna 2021 ilmestyneessä raportissaan. Sen jälkeen yritys lupasi tilannetta ja teetti myös omia tarkastuksiaan tehtaalle.
Nyt julkaistu raportti perustuu seurantakäyntiin, jonka Public Eye teki vuonna 2023. Raporttia varten vierailtiin kuudessa tehtaassa Guangdongin maakunnassa. Tehtaat olivat eri tehtaat kuin ensimmäisellä käynnillä, syynä ”riskialtis ilmapiiri”.
Raportin mukaan parannuksia ei ole tapahtunut riittävästi.
Pitkien työpäivien lisäksi haasteena on myös Shein Groupin läpinäkymättömyys. Se ei paljasta toimittajiaan, ja sen yritysverkko on hyvin monimutkainen.
Yhtiön palkat ovat kohtalaiset, mutta peruspalkka ilman ylityökorvauksia jää reilusti alle elämiseen riittävän palkan.
Raportin mukaan ompelijat joutuvat korjaamaan mahdolliset virheensä omalla ajallaan ilman palkkaa. Yhtiö myös valvoo työntekijöitä valvontakameroiden avulla.
Yritys on kieltänyt lapsityövoiman käytön, mutta haastattelujen aikana tehtaissa havaittiin alaikäisiä, jotka olivat joko oppimassa työtä itse tai mukana päivähoidon puuttuessa.
Raportista kertoi Suomessa ensimmäisenä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia