Väkivalta terveystyöntekijöitä kohtaan kasvoi viime vuonna ennätysmäisesti – Lähes 500 terveystyöntekijää tapettiin konflikteissa
Terveydenhuollon vastaisia hyökkäyksiä oli viime vuonna yli 2 500. Kasvua selittävät etenkin Gazan ja Sudanin konfliktit.
Ukraina on yksi vaarallisimmista maista terveystyöntekijöille. Kuva: UNDP Ukraine / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.
Hyökkäykset terveydenhuoltoa vastaan sekä terveyspalveluiden saannin estäminen konfliktien yhteydessä kasvoi viime vuonna peräti 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, käy ilmi tuoreesta raportista (pdf).
Sen mukaan dokumentoituja tapauksia oli ainakin 2 562. 487 terveystyöntekijää tapettiin. Todellinen määrä on todennäköisesti suurempi, raportissa arvioidaan.
Raportin taustalla ovat amerikkalainen järjestöistä koostuva Safeguarding Health in Conflict Coalition sekä sveitsiläinen tutkimuslaitos Insecurity Insights. Vuotuinen raportti julkaistiin nyt 11:ttä kertaa, eikä hyökkäyksiä ole koskaan aiemmin ollut näin paljon, järjestöt kertovat. Pidätyksiä, kidnappauksia, tappamista sekä terveysasemien vahingoittamista ja tuhoamista tapahtui ainakin 30 maassa tai alueella.
Tapausten nousua selittävät etenkin uudet konfliktit Gazassa ja Sudanissa. Väkivaltaa oli myös muun muassa Myanmarissa, Ukrainassa ja Haitissa, joissa konflikti tai epävakaus on jatkunut jo pidempään.
Eniten terveystyöntekijöitä tapettiin Gazassa, jossa 147 ihmistä menetti henkensä. Toinen hengenvaarallinen maa on Ukraina, jossa tapettiin 109 työntekijää.
Myös Israelissa tapettiin terveydenhuoltohenkilökuntaa, joka auttoi Hamasin hyökkäyksen uhreja.
Terveysasemien tuhoamisen taustalla olivat sekä hallitusten joukot että aseelliset ryhmittymät. Niitä käytettiin myös yhä enemmän sotilastarkoituksiin. Gazassa Israel iski sairaaloihin ilmasta ja maateitse. Sudanissa terveysasemia tulitettiin ja pommitettiin. Myanmarissa ja Syyriassa oli ilmaiskuja sairaaloihin. Venäjän joukot ottivat Ukrainassa sairaaloita sotilaskäyttöön, raportissa kerrotaan.
Raportin tekijät ovat huolissaan räjähdeaseiden käytön kasvusta monissa maissa.
”Räjähdeaseiden käyttö asuinalueilla ja siitä seuraavat haitat siviileille, jotka johtuvat terveysjärjestelmän tuhoutumisesta, on tällä hetkellä hälyttävän yleistä. Terveydenhuoltoa vastaan käytettävien aseiden toimitukset jatkuvat rajoituksetta”, sanoo Insecurity Insightin johtaja Christina Wille tiedotteessa (pdf).
Hyökkäykset terveydenhuoltoa vastaan ovat sotarikos. Raportti suosittelee muun muassa, että kansainvälinen rikostuomioistuin ja muut oikeusistuimet nostaisivat sotarikossyytteitä teoista. Hallitusten pitäisi myös lopettaa asetoimitukset osapuolille, jotka ovat syyllistyneet vakaviin humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia