Israelissa käsitellään lakialoitetta, joka määrittelisi UNRWA:n terroristijärjestöksi
Israel on pitkään kampanjoinut palestiinalaispakolaisia auttavaa YK-järjestöä UNRWA:ta vastaan. Nyt maassa yritetään saada läpi lakia, joka käytännössä kriminalisoisi sen. Muun muassa EU on tuominnut aloitteen.
UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini. Arkistokuva. Kuva: UNIS Vienna / CC BY-NC 2.0 DEED.
Israelin parlamentissa knessetissä käsitellään lakialoitetta, joka määrittelisi YK:n alaisen, palestiinalaispakolaisia auttavan UNRWA:n terroristijärjestöksi.
Laki läpäisi alustavan käsittelyn viime viikolla.
Aloitteen mukaan UNRWA ei eroa terroristijärjestö Hamasista. Tarkoituksena on myös katkaista Israelin ja UNRWA:n väliset diplomaattisuhteet, kertoo uutistoimisto AP.
EU sekä monet arabimaat ovat tuominneet lakialoitteen.
”EU tuomitsee kaikki yritykset määritellä YK:n toimija terroristiryhmäksi. Muistutamme UNRWA:n elintärkeästä ja korvaamattomasta roolista Gazan humanitaarisessa operaatiossa”, todetaan EU:n ulkosuhdehallinnon tiedotteessa.
Unioni on huolissaan myös Israelin hiljattain antamasta määräyksestä, jonka mukaan UNRWA:n pitää siirtyä pois Itä-Jerusalemin toimistostaan.
Myös avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja varoittaa kriminalisoinnin seurauksista.
”[Aloite] on törkeä hyökkäys humanitaarista apua vastaan ja kollektiivinen rangaistus palestiinalaisille. -- Määrittelemällä palestiinalaispakolaisten auttamiseksi luodun järjestön terroristiseksi toimijaksi Israelin viranomaiset syventäisivät narratiivia, joka panettelee ja marginalisoi kokonaisen väestön ja ne, jotka toimittavat heille apua”, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christopher Lockyear tiedotteessa.
Järjestön mukaan seuraukset voisivat olla vakavat, sillä terroristijärjestöksi määrittely voisi mahdollistaa hyökkäykset UNRWA:n tiloihin ja sen henkilökuntaa vastaan. Samalla sen tiloista suojaa etsivät siviilit olisivat vaarassa.
Vuonna 1949 perustetun UNRWA:n tehtävänä on tarjota peruspalveluita ja humanitaarista apua 5,9 miljoonalle palestiinalaispakolaiselle Gazassa, Länsirannalla, Syyriassa, Libanonissa ja Jordaniassa. Työntekijöitä on yli 30 000, suurin osa paikallisia.
Se on tärkein humanitaarisen avun toimittaja Gazassa, jota Israel on pommittanut lokakuusta lähtien. Iskuissa on kuollut yli 36 000 ihmistä, heistä 192 UNRWA:n työntekijöitä.
Israel on kampanjoinut UNRWA:ta vastaan jo ennen Gazan sotaa, mutta syytökset ovat sodan aikana kiihtyneet. Israelin mukaan UNRWA:n työntekijöitä oli mukana terrori-iskuissa, joita Hamas ja muut aseelliset järjestöt tekivät Israeliin viime lokakuussa. Iskuissa kuoli noin 1 200 ihmistä. Israel ei kuitenkaan ole esittänyt väitteidensä tueksi selkeitä todisteita, eikä myöskään aiheesta julkaistu YK-raportti löytänyt viitteitä yhteyksistä.
UNRWA:n viestintäjohtaja Juliette Touma sanoi uutistoimisto AP:lle, että lakialoite on osa Israelin systemaattista kampanjaa hajottaa se. Hänen mukaansa on liian aikaista ennustaa, miten aloite vaikuttaa järjestöön.
Laki vaatii edelleen useita käsittelyitä mennäkseen läpi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia