Ihmisoikeusjärjestöt toivovat Bangladeshille uutta alkua – ”Tulevaisuutta ei saa uhrata toistamalla menneisyyttä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt toivovat Bangladeshille uutta alkua – ”Tulevaisuutta ei saa uhrata toistamalla menneisyyttä”

Pääministeri Sheikh Hasinan ero luo mahdollisuuden rakentaa Bangladeshista oikeusvaltio, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Vihreä lippu, jossa keskellä punainen pallo.

- Kuva: jorono / Pixabay.

Ihmisoikeusjärjestöt suhtautuvat toiveikkaasti Bangladeshin pääministerin, 15 vuotta hallinneen Sheikh Hasinan, eroon. Hasina erosi tehtävästään ja pakeni maasta maanantaina. Taustalla olivat viikkoja kestäneet opiskelijaprotestit. 

”Uudella väliaikaishallituksella on mahdollisuus osoittaa solidaarisuutta kansalleen, suojella haavoittuvaisimpia ja olla toistamatta menneisyyden virheitä”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Etelä-Aasian johtaja Smriti Singh tiedotteessa.

Bangladeshilaiset opiskelijat ryhtyivät protestoimaan heinäkuussa valtion työntekijöiden kiintiöjärjestelmää vastaan. Se poistettiin, mutta protestit laajenivat, kun ihmiset alkoivat osoittaa mieltään laajemmin korruptiota, epäreiluja vaaleja, turvallisuusjoukkojen väärinkäytöksiä ja Hasinan autoritaarisuutta vastaan. Hallitus pyrki tukahduttamaan protestit väkivalloin ja internetyhteydet katkaistiin. 

Protesteista on kuollut ainakin 300 ihmistä, myös poliiseja, ja tuhansia on loukkaantunut. Yli 10 000 ihmistä pidätettiin. Hallituksen pitääkin nyt keskittyä perusoikeuksien turvaamiseen ja löytää tapa estää lisäväkivalta sekä tutkia kuolemat puoluettomasti, Singh sanoo.

Samaan vetoaa myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. 

”Sheikh Hasinan ero lähes 15 vuoden lisääntyvän autoritaarisuuden jälkeen tuo uutta toivoa vastuullisuudesta ja demokraattisesta uudistuksesta Bangladeshissa. Väliaikaisen hallituksen pitäisi käyttää tämä mahdollisuus hyväkseen ohjatakseen maan kohti oikeusvaltiota ja riippumattomia instituutioita, jotta uhrit saavat oikeutta”, sanoo HRW:n Aasian apulaisjohtaja Meenakshi Ganguly tiedotteessa.

Myös YK:n pääsihteeri António Guterres on vaatinut rauhanomaista siirtymää Bangladeshiin. 

Bangladeshin parlamentti on hajotettu, ja mediatietojen mukaan sen johtoon on nousemassa Nobel-palkittu Mohamed Yunus, joka keksi aikoinaan mikroluotot. 

Huolta herättää HRW:n mukaan se, että Hasinan eron jälkeen osa ihmisistä on hyökännyt hinduvähemmistöä vastaan, sillä monet heistä ovat tukeneet Hasinan puoluetta. Toisaalta osa aktivisteista on pyrkinyt myös suojelemaan vähemmistöjä. 

Viranomaisten pitää nyt olla varuillaan ja estää väkivaltaiset kostoiskut Hasinan tukijoita vastaan, HRW sanoo.

”Bangladeshilaiset ovat protestoineet, ja monet ovat kuolleet suojellakseen ihmisoikeuksia ja demokratiaa. On tärkeää, että vaikutusvaltaiset hallitukset auttavat varmistamaan, että maan tulevaisuutta ei uhrata toistamalla menneisyyttä”, Ganguly sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia