Hallituksen on syytä antaa eduskunnalle selonteko ydinasepolitiikastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hallituksen on syytä antaa eduskunnalle selonteko ydinasepolitiikastaan

Eduskunnalle tulisi antaa selonteko – tai vähintäänkin tiedonanto – ennen päätöstä Suomen osallistumisesta ydinsotaharjoitukseen, sanoo Rauhanliitto.

Näyttää siltä, että Suomen hallitus olisi kaikessa hiljaisuudessa irrottamassa Suomea Nato-jäsenyyttä valmisteltaessa luvatusta pohjoismaisesta linjauksesta suhteessa ydinaseisiin ja ydinaseettomuuteen. Julkisuuteen on lipsautettu, että Ilmavoimat olisi osallistumassa Naton ydinsotaharjoitukseen lokakuussa. Katsotaanko Suomen osallistuminen itsestäänselvyydeksi? Vuosittaiseen harjoitukseen on osallistunut tuskin puolet Naton jäsenmaista.

Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Narang ilmoitti puheessaan 1.8.2024 sekä USA:n että Naton uudistavan ydinasepolitiikkansa ja Suomen ja Ruotsin sitoutuneen julkisesti tukemaan Naton ydinasepelotetta tavanomaisilla asevoimillaan. Narang on Naton ydinasesuunnitteluryhmän korkean tason kokousten puheenjohtaja (NPG/HLG). Puheen jälkeen Natosta vuodetun nimettömän tiedon mukaan Suomi olisi päättänyt Ilmavoimien osallistuvan liittokunnan ydinsotaharjoitukseen (Steadfast Noon / Strike Warrior).

Suomen Nato-jäsenyyshakuprosessin aikana puolustusliiton ja sen suurvaltajäsenten ydinasepolitiikka jäi hallituksen selvityksissä hyvin harvojen lauseiden varaan. Hallituksen kesäkuussa antama ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko ja DCA-sopimuksen eduskuntakäsittelyn dokumentit ovat yhtä epäselviä keskeisten seikkojen suhteen. Ydinräjähteiden kielto Suomen alueella todetaan (ydinenergialaki), mutta ydinasetta ei esitellä yhtenä kansainvälisesti kielletyistä joukkotuhoaseista eikä Suomen mainita olevan ydinaseeton valtio.

Suomen osallistumiseen Naton yhteiseen rauhanajan puolustukseen sovelletaan Kansainvälistä apua, yhteistoimintaa tai muuta kansainvälistä toimintaa koskevan päätöksenteon lakia (418/2017). Lain 3 §:n mukaan, jos päätös koskee erityisen vaativaa tilannetta, valtioneuvoston on ennen päätöksentekoa kuultava eduskuntaa antamalla sille asiasta selonteko.

Rauhanliitto katsoo, että Suomen operationaalinen Naton ydinasepolitiikkaan osallistuminen on lain tarkoittama eduskunnan arviointia vaativa tilanne ja periaatteellisesti poikkeuksellisen tärkeä asia. Eduskunnalle tulisi antaa selonteko – tai vähintäänkin tiedonanto – ennen päätöstä Suomen osallistumisesta ydinsotaharjoitukseen. 

Ilmavoimat on osallistunut tänä vuonna Norjan edustalla USA:n strategisten B-52- pommikoneiden saatto- ja suojaamistehtävään. Laivueen neljästä koneesta kolme oli kelpuutettu ydinasetehtäviin. Ilmavoimat saattoi myös kaksi nykytiedon mukaan ydinasesertifioimatonta B-52 -konetta Norjasta Suomen läpi, ja harjoitteli myöhemmin Romaniassa yhteistoimintaa niiden kanssa Naton komentokeskuksen johdossa. 

Rauhanliitto kannattaa ydinaseettoomia vyöhykkeitä globaalisti ja haluaa säilyttää Pohjolan ydinaseettomana. Suomella on yhä mahdollisuus ja hyvät perustelut säilyttää alueellinen erityisyytemme nyt, kun Eurooppa jakautuu uudelleen kahdeksi jyrkästi ja toisiaan vastustaviksi sotilasblokeiksi. Suomelle olisi toisen blokin etulinjan valtiona tärkeää pitää käsissään välineitä, joilla se voisi hallita eteen tulevia tilanteita. 

Kuten presidentti Niinistö valtiopäivien avajaisissa 13.4.2023 sanoi: “Suomen etu ei ole omilla toimillaan kärjistää tuota valtataistelua tai syventää blokkeihin jakautumista.”  

Rauhanliitto vaatii, että Suomen pitää olla aktiivinen ydinaseriisunnan tukija: ei lisätä eikä tukea ydinaseilla uhkailun kierrettä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia