Sairaalat ja terveyskeskukset sulkevat oviaan Libanonissa pommitusten pelossa – Dialyysikeskuksissa tehdään ylimääräisiä vuoroja, jotta potilaat saadaan pidettyä hengissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sairaalat ja terveyskeskukset sulkevat oviaan Libanonissa pommitusten pelossa – Dialyysikeskuksissa tehdään ylimääräisiä vuoroja, jotta potilaat saadaan pidettyä hengissä

Syyskuun 17. päivän jälkeen Libanonissa on kuollut ainakin 72 terveydenhuollon työntekijää tai potilasta. Hyökkäykset terveydenhuoltoa vastaan ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia, muistuttavat YK-järjestöt.

Puna-valkoinen lippu, jonka keskellä vihreä kuusi.

- Kuva: jorono / Pixabay.

Libanonin terveydenhuoltojärjestelmä on ajautunut nopeasti romahduksen partaalle sen jälkeen, kun konflikti Israelin ja Hizbollahin välillä kärjistyi syyskuun puolivälissä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoi eilen, että se on todentanut ainakin 23 hyökkäystä terveyspalveluita vastaan Libanonissa syyskuun 17. päivän jälkeen. Iskuissa on kuollut 72 työntekijää tai potilasta ja haavoittunut ainakin 43.

Konfliktin kärjistyminen, pommitukset ja turvattomuus ovat pakottaneet yhä useamman terveyskeskuksen sulkemaan ovensa. Maan eteläosien konfliktialueilla toimivasta 207:stä perusterveydenhuollon keskuksesta ja palvelusta sata on suljettu. Sairaaloista viisi on evakuoitu osittain ja viisi kokonaan, WHO kertoo.

Libanonin terveydenhuoltojärjestelmä kärsi jo ennen konfliktia sekä resurssi- että henkilökuntapulasta. Nyt järjestelmä joutuu selviytymään vielä haavoittuneista sekä jo suljettujen keskusten potilaista. Esimerkiksi syöpä- ja dialyysipotilaita on siirretty muihin sairaaloihin, jotka ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Dialyysikeskukset toimivat kolmessa ylimääräisessä vuorossa.

”Tilanne Libanonissa on hälyttävä. -- Hyökkäykset estävät kokonaisia yhteisöjä saamasta terveyspalveluita, kun he tarvitsevat niitä kaikkein eniten”, sanoo WHO:n itäisen Välimeren alueen johtaja Hanan Balkhy tiedotteessa.

Terveydenhuoltohenkilökuntaa ja potilaita vastaan hyökkääminen on kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan kiellettyä.

”Lisää hyökkäyksiä on raportoitu. Ambulanssit ja avustuskeskukset ovat joutuneet kohteeksi tai saaneet osumia, mikä on aiheuttanut lisää uhreja. Potilaat, ambulanssit, terveystyöntekijät ja tilat eivät ole kohde, ja heitä pitää aina suojella”, muistutti YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto OCHA viime viikolla viestipalvelu X:ssä.

Väkivalta kärjistyi sen jälkeen, kun Israel iski syyskuussa Libanonissa toimivaa Hizbollahia vastaan hakulaitteisiin asennettujen räjähteiden avulla vastauksena Hizbollahin raketti-iskuihin, joita se on tehnyt viime vuoden lokakuusta alkaen tukeakseen Gazassa toimivaa Hamasia. Sen jälkeen Israel aloitti ilmapommitukset ja myöhemmin maaoperaation.

YK:n mukaan jo neljännes Libanonista on Israelin evakuointimääräysten alaisena. Libanonin viranomaisten mukaan noin 1,2 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan. Yli 258 000 on paennut rajan yli jo valmiiksi humanitaarisessa kriisissä olevaan Syyriaan, heistä 30 prosenttia muita kuin syyrialaisia.

WHO tekee yhteistyötä Libanonin terveysministeriön kanssa ja on toimittanut maahan lääketieteellisiä tarvikkeita.

”Mutta se, mitä ihmiset eniten tarvitsevat, on välitön tulitauko”, Balkhy sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia