Raportti: Köyhyys kurittaa konfliktimaita – ”Emme voi poistaa köyhyyttä investoimatta rauhaan”
Yli kolmannes konfliktimaiden asukkaista määritellään moniulotteisesti köyhiksi.
Puhtaan veden puute on yksi moniulotteisen köyhyysindeksin osa-alueista. Kuva: Katja Just / Pixabay.
Yli miljardi ihmistä elää moniulotteisessa köyhyydessä, selviää YK:n kehitysohjelman (UNDP) ja Oxfordin yliopiston tuoreesta raportista (pdf).
Moniulotteisella köyhyydellä tarkoitetaan köyhyyttä, joka näkyy tulojen lisäksi myös esimerkiksi terveydentilassa, koulutusmahdollisuuksissa ja ylipäätään elintasossa. Raportissa on mukana 112 maata, joissa asuu 6,3 miljardia ihmistä. Moniulotteisessa köyhyydessä elää heistä 1,1 miljardia.
Yli 80 prosenttia köyhistä elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.
Asiantuntijat ovat huolissaan etenkin konfliktimaiden köyhyydestä. Moniulotteisesti köyhistä 455 miljoonaa elää konfliktimaissa, ja yli kolmannes konfliktimaiden asukkaista määritellään moniulotteisesti köyhiksi. Muissa maissa köyhyysaste on vajaat 11 prosenttia.
”Surullista kyllä, köyhyyden väheneminen on hitaampaa konfliktiolosuhteissa, joten konfliktimaiden köyhät jäävät jälkeen. Nämä luvut pakottavat reagoimaan: emme voi poistaa köyhyyttä investoimatta rauhaan”, sanoo Oxfordin yliopiston köyhyysaloitteen johtaja Sabine Alkire tiedotteessa.
Moniulotteista köyhyyttä mitataan kymmenellä indikaattorilla, joita ovat esimerkiksi ravitsemus, lasten kouluunpääsy ja lapsikuolleisuus. Jos kotitaloudessa elää esimerkiksi aliravitsemuksen takia pienikasvuinen tai alipainoinen lapsi, se määritellään köyhäksi.
Köyhyyttä mitataan myös sillä, onko kotitaloudella saatavillaan puhdasta juomavettä vähintään puolen tunnin matkan päässä ja onko kotitaloudella vessa, jota ei tarvitse jakaa.
Maissa, joissa ei ole käynnissä konfliktia, noin 5,6 prosenttia ihmisistä ei saa sähköä. Sotaa käyvissä maissa luku on melkein 27 prosenttia. Samantyyppinen tilanne näkyy myös esimerkiksi lasten koulunkäynnissä, ravitsemuksessa ja kuolleisuudessa, raportista selviää.
Koska dataa on saatavilla vaihtelevasti, indeksi mittaa tilannetta vuosien 2012 ja 2023 välisenä aikana.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia