YK:n ruokajärjestöt varoittavat ”katastrofaalisista nälkäpesäkkeistä” – Viisi maata aiheuttaa erityistä huolta
Akuutista nälästä kärsivien määrä on kasvamassa lähikuukausina monilla maailman alueilla. Monissa niistä on käynnissä konflikti. Ilman rauhaa ei ole myöskään ruokaturvaa, vetoaa YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö.
QU Dongyu johtaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestöä. Kuva vuodelta 2023. Kuva: Dean Calma / IAEA Imagebank / CC BY 2.0 DEED.
Akuutti ruokapula on kasvamassa 22 maassa tai alueella, varoittavat YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö (FAO) sekä Maailman ruokaohjelma (WFP) tuoreessa raportissaan.
Niiden mukaan ilman välittömiä toimia lähikuukausina satoja tuhansia ihmisiä lisää tulee kärsimään vakavasta ruokapulasta, joka lähentelee suoranaista nälkiintymistä. Myös nälkäkuolemia voi olla edessä.
Erityistä huolta herättävät Haiti, Mali, miehitetyt Palestiinalaisalueet, Etelä-Sudan sekä Sudan.
Niissä kaikissa on meneillään jonkinlainen konflikti. Ruokapulaa pahentavat myös ilmastonmuutos sekä erilaiset taloudelliset stressitekijät. Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan humanitaarisia tulitaukoja, ruuan saatavuuden parantamista ja paikallisen ruuantuotannon uudelleen käynnistämistä, sanoo FAO:n johtaja QU Dongyu tiedotteessa.
”Tämä ei riitä: tarvitsemme pitkäaikaisempaa vakautta ja ruokaturvaa. Rauha on ruokaturvan edellytys. Ilman rauhaa ja vakautta viljelijät eivät voi kasvattaa ruokaa, korjata satoa tai ylläpitää elinkeinoaan.”
Viidestä pahimmasta maasta erityistä huolta on viime aikoina herättänyt Gaza, jonka pohjoisosiin ei ole viime aikoina saatu käytännössä lainkaan humanitaarista apua. Gazaan on annettu nälänhätävaroitus.
Sisällissodan kourissa oleva Sudan puolestaan kärsii nälän lisäksi myös koleraepidemiasta, ja myös denguekuumetapaukset ovat kasvaneet. Zamzamin pakolaisleirillä Pohjois-Darfurissa on jo nälänhätä.
Nälkä on pahentunut myös Etelä-Sudanissa, jossa WFP:llä ei ole lainkaan ruokavarantoja ensi vuodeksi, järjestö kertoi viime viikon lopulla.
Muita ”nälkäpesäkkeiksi” määriteltäviä maita raportissa ovat muun muassa Tšad, Libanon, Myanmar, Mosambik, Nigeria, Syyria ja Jemen. Raportti julkaistiin edellisen kerran kesällä, ja sen jälkeen listalle on lisätty neljä uutta maata: Kenia, Lesotho, Namibia ja Niger.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia