Afganistanin naisten protestointi jatkuu salassa – ”Taliban ei voi hiljentää ääntämme” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin naisten protestointi jatkuu salassa – ”Taliban ei voi hiljentää ääntämme”

Afganistanin naisten on vaiettava julkisilla paikoilla. Nyt protestiryhmät toimivat salaa.

Naisia värikkäät kyltit käsissään.

Naiset osoittavat mieltään henkensä uhalla. Kuva: Learning Together -verkosto.

(IPS/Learning Together) -- Naisten asema heikentyy entisestään islamistisen Taliban-liikkeen hallitsemassa Afganistanissa.

Taliban nousi valtaan runsaat kolme vuotta sitten. Sen jälkeen se on syrjäyttänyt naiset käytännössä kokonaan työelämästä ja pitkälti myös koulutuksesta.

Elokuuhun asti naiset kerääntyivät kaduille osoittamaan mieltään sekä vaatimaan oikeutta koulutukseen ja työhön. Sitten Talibanin hyveiden edistämisen ja paheiden torjumisen ministeriö antoi säädöksen, jonka mukaan naisten täytyy peittää kehonsa ja kasvonsa. Lisäksi heidän on pysyttävä vaiti julkisilla paikoilla. Naiset eivät saa myöskään rukoilla ”äänekkäästi” eivätkä lukea Koraania ääneen toisilleen.

Mielenosoitukset ovat hiipuneet. 

”Taliban-hallinnon kahden ensimmäisen vuoden aikana menimme kaduille protestoimaan oikeuksiemme puolesta. Talibanit pidättivät mielenosoituksiin osallistuneita naisia, mutta kukaan ei ollut puolustamassa heitä”, kertoo naisaktivisti Farzana.

Vangitut naiset kertoivat vapautumisensa jälkeen, että vartijat pakottivat heidät riisuutumaan, minkä jälkeen heitä piiskattiin ja raiskattiin. Naisten mukaan myös heidän perheenjäseniään on murhattu.

”Toimimme protestiryhmissä salaa. Emme saa näkyä kaduilla. Olemme jakaneet tietoa mielenosoituksistamme tiedotusvälineille henkilökohtaisesti kotoa käsin jo jonkin aikaa. Taliban ei voi hiljentää ääntämme. Jatkamme protestejamme ja taisteluamme, kunnes saavutamme vapauden”, Farzana vakuuttaa.

Naistenvalvontakameroita

Mielenosoittaja Malalain mukaan talibanit lähettävät erilaisilla tekosyillä vakoojia koteihin.

”Vakoojien kasvot on peitetty naamioilla. He väittävät työskentelevänsä valtiolle. Heillä on mukanaan valokuvia ja videoita meistä. Niiden perusteella he tunnistavat ja pidättävät meitä.”

Valvontakameroita on asennettu yleisen turvallisuuden nimissä jokaisen korkean rakennuksen katolle. Niiden todellinen tarkoitus on etupäässä jäljittää naisia. Viime aikoina useita naisia on odottamatta pidätetty ja vangittu. Naiset epäilevät, että Taliban käyttää valvontakameroita vain tarkkaillakseen heitä.

”Talibanit pelkäävät meitä, koska paljastamme sorron, jota he kohdistavat naisiin ja etnisiin vähemmistöihin. Naiset eivät voi astua kotioven ulkopuolelle ilman mahramia eli miespuolista perheenjäsentä. Jos meitä on muutama ja seisomme kadulla yhdessä, meitä kuulustellaan. Talibanin vahdit tarkistavat matkapuhelimemme ja rankaisevat meitä.”

Naispuolinen mielenosoittaja Sabera kertoo, että tiedustelupalvelu pidättää Talibania vastustavia naisia. Mielenosoituksista jäljitettyjen puheluiden ja valokuvien avulla he tunnistavat niiden osanottajia talosta taloon etenevissä etsinnöissään.

”Kukaan ei seuraa pidätettyjen naisten vointia tai puolusta heitä”, Sabera toteaa.

Mielenosoittajien on paettava maasta mielenosoitusten jälkeen, vaikka he ovat olleet mukana  kenellekään kertomatta ja kasvot peitettyinä. Silti naiset jatkavat mielenosoituksia.

Yksinäinen taistelu jatkuu

Maakunnista kantautuu viestejä, jotka kertovat talibanien tekevän niissä vielä enemmän julmuuksia kuin kaupungeissa.

Taliban pakkoverottaa kansalaisilta summia, jotka vastaavat kahden vuoden tuloja. Jos ihmiset eivät tee, mitä käsketään, talibanit tunkeutuvat väkisin koteihin, ottavat mukaansa tyttäret tai raiskaavat talon naiset  ja pakottavat heidät muuttamaan pois kotoaan.

”Olemme erittäin pettyneitä siihen, että äänemme ei pääse maailmalle tästä henkisestä ja fyysisestä pimennosta”, Sabera sanoo.

Haastatellut naiset lisäävät, että Afganistanissa protestoivat naiset taistelevat rohkeasti ilman ulkopuolista tukea.

”Köyhyydestä ja työttömyydestä huolimatta jatkamme taistelua omalla kustannuksellamme.”

Artikkelin on tuottanut Learning Together -verkosto. Verkoston suomalaiset naistoimittajat ovat kouluttaneet afgaaninaistoimittajia vapaaehtoistyönä vuodesta 2009. Blogien kirjoittajat ovat Afganistanissa asuvia, Suomen tuella koulutettuja naistoimittajia, joiden henkilöllisyys salataan turvallisuussyistä. Artikkeli on editoitu aiemmin Suomen Kuvalehden verkkosivuilla julkaistusta Afgaaninaisen katse -palstan kirjoituksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia