Taliban kielsi naisten lääketieteellisen koulutuksen
Naiset saattavat jäädä kokonaan ilman terveydenhoitoa, sillä miehetkään eivät saa hoitaa naisia kuin tietyin ehdoin.
Lontoossa osoitettiin puolta afganistanilaisnaisten puolesta vuonna 2021. Kuva: Gerry Popplestone / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.
Afganistanin Taliban-hallinto on kieltänyt naisia opiskelemasta yksityisissä lääketieteen alan kouluissa.
Kiellon yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hallinto kutsui viime viikolla oppilaitosten johtajat kuulemaan uudesta asetuksesta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan kiellosta ilmoitti Talibanin ylin johtaja Haibatullah Akhundzada.
YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kiellosta huolissaan.
“Se on perustavanlaatuisesti syrjivä ja lyhytnäköinen, ja se asettaa naiset ja tytöt hengenvaaraan monilla tavoilla”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Ravina Shamdasani YK:n uutiskeskuksen mukaan.
Vaikutukset koko väestön tulevat olemaan tuhoisat, sanoi myös YK:n riippumaton Afganistan-asiantuntija Richard Bennett viestipalvelu X:ssä.
Afganistanin terveysjärjestelmä on jo valmiiksi romahtamispisteessä ja äitiyskuolleisuus on maailman korkeimpia. Uuden kiellon arvioidaan vaikuttavan etenkin kätilöiden ja sairaanhoitajien kouluttamiseen.
Tilannetta kärjistää se, että Taliban-hallinto on kieltänyt miespuolisia terveydenhuollon työntekijöitä hoitamasta naisia, ellei mukana ole miespuolista sukulaista. Joissakin maakunnissa naiset eivät saa hoitoa miehiltä lainkaan.
“Se tarkoittaa, että uusi asetus -- johtaa naisten tarpeettomaan tuskaan, kärsimykseen, sairauteen ja kuolemiin, koska naispuolisia terveydenhuollon työntekijöitä ei ole hoitamassa heitä”, toteaa HRW tiedotteessaan.
Elokuussa 2021 vallan kaapannut Taliban-hallinto on aiemmin kieltänyt tyttöjen koulunkäynnin kuudennen luokan jälkeen. Naiset eivät saa liikkua ilman miespuolista holhoojaa pitkiä matkoja. Väärin pukeutuvia pidätetään, ja naisilta on kielletty pääsy niin huvipuistoihin kuin urheilemaankin. Bennett on kutsunut naisten sortoa ”gender-apartheidiksi” ja arvioinut, että kyseessä voivat olla rikokset ihmisyyttä vastaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia