Oranssit päivät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan näkyi laajasti ympäri Suomea – Kampanjan päätöspäivänä eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa kansanedustajien viesti oli yhtenäinen: naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen häpeätahra
YK:n Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan (25.11.–10.12.) nostatti laajasti tietoisuuta naisiin kohdistuvasta väkivallasta laajamittaisena ihmisoikeusrikkomuksena Suomessa ja maailmalla.
Eduskunnassa käytiin ajankohtaiskeskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta 10.12. ihmisoikeuksien päivänä ja Oranssit päivät -kampanjan päätöspäivänä. Keskustelu osoitti, että halu ja tarve puuttua tehokkaammin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan sekä parantaa väkivallan kokijoille suunnattujen palveluiden saatavuutta yhdistää yli puoluerajojen. Yhteiskunnallinen halu puuttua tehokkaammin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ei rajoitu vain eduskuntaan – tänä vuonna ennätysmäärä kohteita ympäri Suomea valaistiin oranssiksi osana YK:n Oranssit päivät -kampanjaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamiseksi.
YK:n Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan (25.11.–10.12.) nostatti laajasti tietoisuuta naisiin kohdistuvasta väkivallasta laajamittaisena ihmisoikeusrikkomuksena Suomessa ja maailmalla sekä aktivoi yhteiskunnan eri toimijoita ottamaan kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Kampanja-aika Suomessa valaistiin oranssiksi yhteensä ennätykselliset yli 120 kohdetta yli 45 paikkakunnalta tietoisuuden lisäämiseksi naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Valaistuihin kohteisiin kuului monia merkittäviä rakennuksia, kuten Valtioneuvoston linna, ulkoministeriön Merikasarmi ja Helsingin Musiikkitalo sekä tunnettuja maamerkkejä, kuten Suomen pisin silta Raippaluodossa, Näsinneula Tampereella ja Olavinlinnan torni Savonlinnassa. Myös monet yritykset, kuten Fiskars, Orion ja Danske Bank, ottivat valaisuillaan kantaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Kampanjan aikana YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous ja suomalainen varapääjohtaja Kirsi Madi tapasivat presidentti Alexander Stubbin virallisella vierailullaan Suomeen. Pääjohtaja kiitti presidenttiä ja hänen puolisoaan Suzanne Innes-Stubbia heidän tuestaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle Oranssit päivät -kampanjalle. Suzanne Innes-Stubb toimi kampanjan tämän vuoden suojelijana Suomessa. Tuen osoituksena kampanjalle ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tasavallan presidentin virka-asunnon ympäristö Munkkiniemessä valaistiin oranssiksi kampanjan aikana.
UN Womenin varapääjohtaja Kirsi Madi on kiitollinen siitä, että keskustelua naisiin kohdistuvasta väkivallasta käydään Suomessa valtionhallinnon korkeimmilla tasoilla. "Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen on edellytys kaikkien naisten oikeuksien toteutumiselle. On ensiarvoisen tärkeää, että tähän vakavaan ihmisoikeusrikkomukseen puututaan sen ansaitsemalla vakavuudella, yhteiskunnan kaikilla tasoilla”, Madi toteaa.
UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas muistuttaa, että maailma ilman naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on mahdollinen.
“Kun tasa-arvotyöhön kohdistuu merkittäviä uhkia ja vastustusta, ja naisiin kohdistuvan väkivallan määrät eivät tunnu vähenevän, voi tuntua siltä, että emme pääse eteenpäin – mutta emme voi antaa työn naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi ottaa takapakkia. Oikeus väkivallattomaan elämään on ihmisoikeus, jonka on toteuduttava jokaisen naisen ja tytön kohdalla. Emme voi tyytyä vähempään”, Hirsikangas toteaa.
Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:
Emma Winiecki, viestinnän päällikkö
Emma.winiecki@unwomen.fi, 040 778 6767
Naisiin kohdistuva väkivalta
- Joka kymmenes minuutti nainen tapetaan väkivallan seurauksena läheisensä käsissä – vuonna 2023 tämä tarkoitti yli 51 000 naista. (UN Women)
- Lähes joka kolmas nainen maailmassa on joutunut fyysisen ja/tai seksuaalisen lähisuhdeväkivallan, muun kuin kumppanin tekemän seksuaalisen väkivallan tai molempien uhriksi. (WHO)
- Suomi on yksi EU:n väkivaltaisimmista maista naisille. Yli puolet suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai niiden uhkaa. (EU Gender-Based Violence Survey 2024)
- Yhdeksän kymmenestä naisista Suomessa on kokenut seksuaalista häirintää, valtaosa julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa. (UN Women Suomi ja eeva.fi)
YK:n Oranssit päivät -kampanja
- Naisiin kohdistuva väkivalta on maailman yleisin ihmisoikeusrikkomus. YK:n kansainvälinen Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi alkaa 25.11., kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä, ja päättyy 10.12., ihmisoikeuksien päivänä. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa.
- UN Women Suomen Oranssit päivät -kampanjan suojelijana toimi tänä vuonna presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb.
- Suomessa ennätykselliset yli 120 kohdetta valaistiin oranssiksi tietoisuuden lisäämiseksi naisiin kohdistuvan väkivallan vakavuudesta.
- Yli 220 kunnan asukkaat vetosivat UN Women Suomen kautta kuntapäättäjiin seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi – vetoomus luovutettiin ministeri Anna-Kaisa Ikoselle ja toimitettiin kunnille.
- Kampanjalla kerättiin varoja UN Womenin työhön naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi maailmanlaajuisesti.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia