Koillis-Syyriassa pelätään humanitaarista katastrofia – 100 000 ihmistä on paennut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koillis-Syyriassa pelätään humanitaarista katastrofia – 100 000 ihmistä on paennut

Tuhannet syyrialaiset ovat paenneet epävakaata tilannetta alueille, jotka eivät ole valmistautuneita vastaanottamaan pakolaisia. Järjestöt vaativat nopeita avustustoimia.

Mies lipun kanssa.

Washington D.C:ssä juhlittiin viikonloppuna Syyrian hallinnon kaatumista Kuva: Joe Flood / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Noin 100 000 ihmistä on paennut Syyriassa sen jälkeen, kun presidentti Bashar al-Assadin hallinto romahti viime sunnuntaina. YK ja järjestöt ovat tilanteesta huolissaan, sillä monilla alueilla ei ole varauduttu pakolaisten saapumiseen.

Epävarmaa tilannetta on paettu Aleppon alueelta Koillis-Syyriaan Tabqan, Raqqan ja Al-Hasakehin alueille.

”Intensiiviset taistelut ja pelko kostosta ja väkivallasta ajaa tuhansia siviileitä alueille, jotka eivät ole valmistautuneita siihen. Vain yhteinen kansainvälinen ponnistus paikallisten viranomaisten ja humanitaaristen toimijoiden tukemiseksi alueella voi torjua humanitaarisen katastrofin”, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Lähi-idän apulaisjohtaja Adam Coogle tiedotteessa.

Moni majoittuu kurjissa oloissa stadioneilla ja kouluissa. Juomavedestä, ruoasta ja käymälöistä on pulaa.

“Kotoaan paenneiden ihmisten tilanne on järkyttävä. Ihmiset tarvitsevat välittömästi välttämättömiä palveluita, kuten terveydenhuoltoa, puhdasta vettä ja majoitusta, koska lämpötila laskee parhaillaan huomattavasti. Yhä useammat ihmiset voivat joutua pakenemaan kodeistaan”, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) Koillis-Syyrian avustustyön johtaja Allen Murphy järjestön tiedotteessa.

Järjestön mukaan humanitaariset tarpeet ovat niin suuret, ettei se pysty auttamaan kaikkia apua tarvitsevia.

Myös YK kertoo, että monet sairaalat ovat ylikuormittuneita ja suurissa kaupungeissa on raportoitu ruokapulasta. Pelkästään Idlibissä ja Aleppossa leivän hinta on noussut 900 prosenttia marraskuun 27. ja joulukuun 9. päivän välisenä aikana. Pakolaisten liikkuminen miinoitetuilla alueilla herättää myös lisää huolta heidän turvallisuudestaan.

Kapinallisryhmä Hayat Tahrir al-Sham ja kapinallisryhmä Syyrian kansallinen armeija (SNA) aloittivat marraskuun lopussa hyökkäyksen al-Assadin hallintoa vastaan ja syrjäyttivät tämän viime viikonloppuna. Turkin tukeman SNA:n osastot ovat ottaneet haltuunsa alueita Aleppon maakunnassa ja jatkaneet taisteluita Koillis-Syyriassa valtaa pitäviä, Yhdysvaltain tukemia kurdijoukkoja vastaan. Eilen kerrottiin, että joukot ovat tehneet tulitaukosopimuksen keskenään. Myös Israel on hyökännyt Syyriaan.

MSF muistutti eilen, että paikallinen väkivalta jatkuu yhä, ja uhkia tulee myös naapurimaista.

“Haasteet eivät ratkea yhdessä yössä, ja tilannetta leimaa jatkuva epävarmuus. Vaikka monet ihmiset tällä hetkellä haluavat palata takaisin Syyriaan, on erittäin tärkeää, että se on vapaaehtoinen valinta”, sanoo järjestön Syyrian operaatiojohtaja Martine Flokstra tiedotteessa.

Monet länsimaat ovat keskeyttäneet syyrialaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn ja harkinnut jopa heidän palauttamistaan takaisin Syyriaan. YK:n pakolaisjärjestö ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöksiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia