SASK tyrmistyi päätöksestä pelata miesten jalkapallon maailmanmestaruuskisat 2034 Saudi-Arabiassa
SASK pitää FIFAn eilistä päätöstä myöntää kisat Saudi-Arabialle tyrmistyttävänä. Kisoja ei pitäisi myöntää maalle, joka loukkaa ihmisoikeuksia systemaattisesti. Eikö mitään ole opittu Qatarista?
Eilen 11. joulukuuta kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA antoi maailmalle joululahjaksi tiedon Saudi-Arabian kisaisännyydestä vuoden 2034 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa. Tieto tuli pyytämättä mutta ei kovin yllättäen.
Saudi-Arabia oli lopulta ainoa kilpailuja hakenut maa, mutta taustalla on FIFAn päätös rajata haun ulkopuolelle Euroopan ja Etelä-Amerikan maat.
Saudi-Arabia on tunnettu karmeasta ihmisoikeustilanteesta: teloituksista, kidutuksesta, näytösoikeudenkäynneistä, naisten ja tyttöjen oikeuksien puuttumisesta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sorrosta ja sosiaalisesta eriarvoisuudesta. Näiden ohella myös siirtotyöntekijöiden asema Saudi-Arabiassa on järkyttävän huono.
Vuonna 2022 SASK kampanjoi siirtotyöntekijöiden oikeuksien puolesta, kun jalkapallon MM-kisat järjestettiin Qatarissa. Heidän tilanteensa on Saudi-Arabiassa vielä heikompi.
Kuukausi sitten uutisoitiin, että Saudi-Arabian aluehanke NEOMin rakennustyömailla on kuollut 21 000 siirtotyöntekijää sen rakentamisen aloittamisesta 2022 lähtien. Lisäksi 100 000 ihmisen ilmoitetaan kadonneen. Saudi-Arabia kiistää syytökset.
Saudi-Arabiassa on käytössä Kafala-järjestelmä, joka käytännössä sitoo työntekijät työnantajansa omaisuudeksi, eivätkä he pääse ulos maasta ilman työnantajan suostumusta. Saudi-Arabiasta on tehty valituksia työperäiseen hyväksikäyttöön, pakkotyöhön ja palkkavarkauksiin liittyen.
Työntekijän perusoikeudet puuttuvat
Työntekijöiden oikeuksia järjestäytyä eli perustaa ammattiliittoja ei maassa tunneta. Siksi työntekijöiden tilanteen parantaminen on erittäin vaikeaa. Myöskään kansalaisaktivismin avulla tilanteen ei odoteta paranevan, sillä mielenilmaisu johtaa helposti vankilaan. Jopa kisoihin saapuvat urheilijat ja heidän kannattajansa voidaan tuomita turnauksen aikana, jos he käyttävät ääntänsä toisten puolustamiseksi.
Qatarin kisojen aikana SASKin tuella pystyttiin parantamaan siirtotyöntekijöiden asemaa Nepalissa ja Intiassa toteutettavan hankkeen avulla. Niistä maista lähtee vuosittain valtavasti ihmisiä väliaikaisiin töihin ulkomaille, usein juuri Persianlahden maihin.
SASKin kotimaan toiminnan päällikkö Ellinoora Vesalan mukaan näyttää valitettavasti siltä, ettei vaikuttamistyöllä FIFAn suuntaan ole vaikutuksia: mikään ei tunnu muuttuvan eikä mitään ole opittu Qatarista.
”Tänä vuonna saimme joululahjaksi karun vahvistuksen siitä, että SASKin on jatkettava työtään siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Hiljaisuus ei ole vaihtoehto.”
Vesala pitää tärkeänä, että mahdollisimman moni taho ja jalkapallon ystävä ottaa kantaa FIFAn edesvastuuttomaan toimintaan. Hän korostaa, että vastuu kuuluu vallankäyttäjille FIFAssa sekä lainsäätäjille Saudi-Arabiassa.
”Nyt on näytettävä, että kisaisännyyden ja julkisen paineen ansiosta työlainsäädäntöä pystytään parantamaan. Parannusten täytyy olla pysyviä toisin kuin Qatarissa. Muuten valtava joukko työntekijöitä kärsii kohtuuttomasti ja urheilun maine tahriintuu jälleen.”
Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ei ole ainakaan paranemaan päin. Työntekijöiden oikeuksien näkökulmasta Saudi-Arabian taso laski tuoreimmassa ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUCin Global rights -luokituksessa tasolta 4 tasolle 5 eli maailman pahimpien maiden joukkoon.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia