Feministi ja somevaikuttaja Stu Relatable haluaa haastaa stereotypioita sekä Sambiassa että Suomessa –“Meillä on aivan samoja haaveita kuin teilläkin” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Feministi ja somevaikuttaja Stu Relatable haluaa haastaa stereotypioita sekä Sambiassa että Suomessa –“Meillä on aivan samoja haaveita kuin teilläkin”

Stu Relatable haluaa haastaa kotimaassaan naisen asemaa ja on tyytyväinen, että nuori sukupolvi elää uudenlaista tasa-arvon aikaa. Samalla hän haluaa haastaa suomalaisia näkemään Afrikka-stereotypioiden taakse näyttämällä sambialaista arkea feministinä ja somevaikuttajana.

Nainen puolilähikuvassa.

“Jos olet yli 25 etkä ole vielä naimisissa, ihmiset alkavat arvostella sinua“, sanoo sambialainen feministi Stu Relatable. Kuva: Blacc Melon .

“Mies hyökkäsi kimppuuni, kun olin parikymppinen. Haastoin miehen oikeuteen, mutta hävisin, koska olin pukeutunut väärällä tavalla ja olin ollut myöhään yksin ulkona. Tuo kokemus teki minusta feministin”, kertoo sambialainen sosiaalisen median vaikuttaja ja feministi Stu Relatable.

Feministeja katsotaan Sambiassa edelleen alaspäin, Relatable kertoo. Heitä pidetään hankalina, määräilevinä, äänekkäinä ja siveettöminä.

“Ja itse olen kaikkia näitä”, hän nauraa. “Olemalla oma itseni ja pitämällä ääntä sosiaalisessa mediassa kannustan myös muita naisia puhumaan asioista, jotka heitä häiritsevät. Halusin luoda alustan, jossa voimme keskustella aiheista, jotka ovat yhteiskunnassamme tabuja.”

Stu Relatable on 36-vuotias nainen, jolla on oma somekanava ja suosittu podcast-ohjelma. Hän on mukana myös suomalaisten järjestöjen yhteisessä Afrikka on uutisia enemmän -kampanjassa, joka pyrkii monipuolistamaan suomalaisten käsitystä Afrikasta.

Relatable on naimaton, mikä ei Sambiassa ole kovin tavallista.

“Jos olet yli 25 etkä ole vielä naimisissa, ihmiset alkavat arvostella sinua. Naisen rooli on ollut Sambiassa pitkään kulttuurin ja uskonnon sanelema. Perinteinen kulttuuri on sanellut, miten naisen tulee käyttäytyä, pukeutua, jopa millainen vartalo naisella tulisi olla, kun hän menee naimisiin”, Relatable kertoo.

Sambiassa harjoitetaan paikoin edelleen perinnettä, jossa naisen sisemmät häpyhuulet venytetään. Vanhan perinteen mukaan toimenpide tekee nuoresta tytöstä avioliittokelpoisen.

“Aihe on yhteiskunnassamme edelleen tabu. Kuukausi sitten päätin kuitenkin kysyä miehiltä Facebook-livessä, mitä mieltä he ovat tästä vanhasta perinteestä. Ainakin 500 miestä vastasi, ettei se ole tarpeen. He aidosti ihmettelivät, miksi naiset tekevät jotain tällaista keholleen.”

Vanhaa tapaa ylläpitävät perinteisesti suvun vanhimmat naiset. He myös tekevät fyysisesti kivuliaan toimenpiteen nuorille tytöille.

Nuoremman sukupolven asenteet ovat Stun mukaan kuitenkin muuttuneet. Nuoret naiset elävät feminismiä käytännössä, vaikka he eivät ehkä leimautumisen pelossa kutsu itseään feministeiksi.

“He kyseenalaistavat, rikkovat rajoja ja muuttavat stereotypioita. Myös nuoret miehet, kuten Facebook-liven kysely osoitti, ovat muuttaneet asenteitaan.”

Sambiassa kasvaa Stun mukaan nuori moderni milleniaalejakin edistyksellisempi sukupolvi.

“Ennen vanhaan naisen tuli pysyä miehensä rinnalla, vaikka tämä kävisi vieraissa. Nyt nuoret naiset kävelevät pois toksisista suhteista ja ovat mieluummin sinkkuja. Ehkä 15 vuotta sitten heidät olisi tuomittu, mutta nyt ihmisten asenteet ovat muuttuneet.”

Järjestöjen sisällöntuottajasta sosiaalisen median vaikuttajaksi

Ennen kuin Stu Relatable aloitti uransa sosiaalisen median vaikuttajana, hän työskenteli pitkään eri järjestöissä viestinnän, journalismin ja markkinoinnin parissa. Lisäksi hän on päässyt tekemään eri järjestöille niin podcasteja, tv-esiintymisiä kuin radio-ohjelmiakin.

“Yksi mielenkiintoisimmista projekteista oli Etelä-Luangwan kansallispuistossa, jossa kannustimme turisteja lahjoittamaan rahaa lasten koulunkäyntiin. Sain nähdä hyvin toisenlaisen palan Afrikkaa. Maaseudun, jossa voi aamiaisella nähdä elefantin kävelevän pihalla, mutta jossa ihmisillä ei välttämättä ole edes juomakelpoista vettä saatavilla.”

Viisi vuotta sitten Relatable aloitti uransa sosiaalisen median vaikuttajana ja sisällöntuottajana. Nyt hän tekee yhteistyötä Diakonissalaitoksen ja Filantropian viestintäkampanjassa. Siinä nuoret suomalaiset ja afrikkalaiset sosiaalisen median vaikuttajat tuovat esille arkeaan.

“Tarkoitus on näyttää, että suomalaisen ja afrikkalaisen nuoren arki voi näyttää lopulta melko samanlaiselta. Syömme aamupalaa, menemme aamukävelylle, teemme töitä ja näemme ystäviä.”

Samalla on tarkoitus tuoda esille Afrikasta sellaista arkitodellisuutta, jota emme Suomessa useinkaan näe.

Afrikka on muutakin kuin köyhyyttä ja konflikteja

Kansainväliset, eurooppalaiset ja suomalaiset uutismediat näyttävät Afrikasta usein hyvin suppean ja negatiivisen kuvan. Uutiskuvasto alleviivaa köyhyyttä ja loputtomia konflikteja. Juuri tätä kuvaa kampanja haluaa haastaa.

“On totta, että Afrikassa, jopa Sambiassa, on maita ja alueita, joissa ihmiset kuolevat nälkään ja vedestä on pulaa. Mutta on myös toinen puoli, joka ei mediassa näy. Suurin osa eurooppalaisista, jotka eivät ole aiemmin matkustaneet Afrikassa, ovat aidon yllättyneitä kun he saapuvat tänne Lusakaan. Meillä on rikas kulttuuri ja kaupunki näyttää paikoin samalta kuin mikä tahansa kaupunki Euroopassa.”

Relatable kertoo kohdanneensa myös piilorasismia eurooppalaisilta kollegoilta eri työyhteisöissä.

“Moni on sanonut, että vau, oletpa fiksu ja koulutettu, mistä olet kotoisin? Kun, vastaan, että täältä Sambian Lusakasta, he hämmästyvät ja kysyvät, olenko opiskellut Afrikan ulkopuolella. En ole, enkä ole koskaan pitänyt tällaisia kysymyksiä kohteliaisuutena.”

Relatable haluaa myös muistuttaa, että Afrikkaa iso manner, eikä sitä voi typistää yhteen laatikkoon.

“Ihmiset ja kulttuuri ovat eteläisessä Afrikassa aivan erilaisia kuin läntisessä Afrikassa. Kaikki maat ovat erilaisia, niillä on eri kulttuuri, eri haasteet ja erilaiset johtajat.

Suomalaisille Relatable haluaa sanoa, että aina kannattaa etsiä tietoa myös muualta kuin länsimaisesta mediasta.

“On tärkeää mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Lukekaa ja etsikää tietoa myös muualta kuin perinteisestä mediasta ja tutustukaa eri kulttuureihin. Afrikka on muutakin kuin stereotypiat. Me afrikkalaiset olemme luovia ja hauskoja, ja meillä on aivan samoja haaveita kuin teilläkin. Vaikka olemme eri puolilta maapalloa, ihmisinä olemme lopulta hyvin samanlaisia.”

Kirjoittaja on freelance-toimittaja.

Artikkeli on julkaistu osana ulkoministeriön rahoittamaa Maailma.netin Media eriarvoisuuden purkajana -hanketta.

Logo Tuettu kehitysyhteistyövaroin 2023_400

Mitä mieltä jutusta?

Lisäsikö juttu tietoisuuttasi eriarvoisuudesta?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia