YK-raportti kertoo hurjia lukuja maapallon muuttumisesta kuivemmaksi – ”Tämä muutos määrittelee uudelleen maapallon elämää”
Ilmastonmuutos on johtanut kuivien alueiden laajenemiseen. Muutos on käytännössä peruuttamaton, varoittaa YK-raportti.
- Kuva: Tama66 / Pixabay.
Ilmastonmuutos on tehnyt maapallosta viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana yhä kuivemman. Melkein 78 prosenttia alueista on siirtynyt kuivempiin olosuhteisiin. Kuivat alueet kattavat nyt yli 40 prosenttia maapallosta, jos Etelämannerta ei lasketa, selviää tuoreesta YK-raportista (pdf).
YK:n viimeviikkoisen aavikoitumiskokouksen aikana julkaistu raportti varoittaa, että vuosisadan loppuun mennessä jo yli viisi miljardia ihmistä saattaa elää kuivilla alueilla. Tällä hetkellä kuivilla alueilla elää jo 2,3 miljardia ihmistä.
Raportti tarkastelee vuoteen 2020 asti ulottuvaa kolmea vuosikymmentä. Kuivuus lisääntyi sen mukaan kolme prosenttia verrattuna edelliseen kauteen. Kosteammaksi on tarkasteluajanjaksona muuttunut vain runsas 22 prosenttia maapallosta.
YK:n aavikoitumissopimuksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw muistuttaa, että kyseessä on erilainen ilmiö kuin tilapäiset kuivuuskaudet. Nyt puhutaan pysyvästä muutoksesta.
”Kun alueen ilmastosta tulee kuivempi, kyky palata aiempiin olosuhteisiin on menetetty. Kuivemmat ilmastot, jotka nyt vaikuttavat suuriin maa-alueisiin, eivät palaa ennalleen, ja tämä muutos määrittelee uudelleen maapallon elämää”, hän sanoo tiedotteessa.
Kuivuminen vaikuttaa erityisen paljon Eurooppaan, Yhdysvaltain länsiosiin, Brasiliaan, itäiseen Aasiaan ja keskiseen Afrikkaan. Suurin syy on ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa sateisiin, haihtumiseen ja kasveihin, mikä lisää myös kuivia olosuhteita.
Kuivuus heikentää maaperän laatua ja vie lajeilta elinalueita. Taloudelliset tappiot ovat valtavat: esimerkiksi Afrikka on jo menettänyt 12 prosenttia bruttokansantuotteestaan kuivuuden takia vuosina 1990–2015. Kenian maissisadot saattavat puolittua vuoteen 2050 mennessä, raportissa kerrotaan.
Raportti kehottaa lisäämään kuivuuden tarkkailua, siirtymään kestävämpään maankäyttöön, investoimaan vesitehokkuuteen, vahvistamaan haavoittuvia yhteisöjä ja tekemään parempaa kansainvälistä yhteistyötä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia