Costa Ricassa taistellaan saavutettujen etujen puolesta
Costaricalaiset eivät halua seurata muiden Latinalaisen Amerikan maiden jalanjäljissä yksityistämisen tiellä.
Costaricalaiset eivät halua seurata muiden Latinalaisen Amerikan maiden jalanjäljissä yksityistämisen tiellä.
”Energiahuoltomme toimii 95-prosenttisesti, kahdella kolmesta on puhelin ja kaikki työtä tekevät kuuluvat sosiaaliturvan piiriin. Jos hallituksemme lähtee mukaan GATS:n, menetämme kaiken tämän,” sanoo Albino Vargas, Costa Rican julkisen alan työntekijöitä edustavan ammattiliitto ANEP:n pääsihteeri.
Suurimmassa osassa Latinalaista Amerikkaa yhteiskunnan rakenne on jo uudistettu, vain Costa Rica ja Uruguay eivät ole täyttäneet kaikkia Kansainvälisen valuuttarahaston vaatimuksia. Albino Vargasin mukaan Costa Ricassa suuri osa kansasta vastustaa näitä uudistuksia.
”Maissa, joissa on jo yksityistetty suuri osa julkisia palveluja, GATS ei tuota suuria ongelmia. Lisäksi muualla Latinalaisessa Amerikassa julkinen sektori ei ole kehittynyt yhtä pitkälle. Costa Ricassa GATS tarkoittaisi kuitenkin niin vesihuollon, energia-alan, sosiaaliturvan kuin telekommunikaationkin yksityistämistä,” sanoo Vargas.
Esimerkiksi El Salvadorissa palvelujen vapauttaminen kilpailulle on johtanut kansan taloudelliseen ahdinkoon. Terveydenhuollon yksityistäminen on johtanut jo puoli vuotta kestäneeseen alan lakkoon. Maa selviää Vargasin mukaan pääasiassa Yhdysvalloissa asuvien siirtolaisten kotiin lähettämien avustusten varassa.
Myös Nicaragua ja Guatemala ovat kärsineet vastaavista julksien sektorin uudistuksista. ”Liberalisaation mukana monet Keski-Amerikan maat kärsivät nyt samoista ongelmista kuin ennen sisällissotien alkua,” huomauttaa Vargas.
Costa Ricassa ei ole järjestäytynyttä vasemmistopuoluetta, mutta GATS-sopimusta vastustaa laaja kansanrintama. Siihen kuuluu ympäristö-, ammattiyhdistys- ja maatyöläisten liikkeitä sekä uskonnollisia ryhmiä.
”Tämän liittouman tavoitteena on saavutetun järjestelmän säilyttäminen ja yksityistämisen estäminen. Sekä sosiaalidemokraattinen että kristillisdemokraattinen puolue ajavat neoliberaalia politiikka. Kansa onkin ottanut vasemmiston paikan liikkeiden muodossa. Olemme taistelleet jo 15 vuotta sosiaaliturvamme puolesta,” Vargas muistuttaa. Taistelu GATSia vastaan onkin siten jatkumoa vanhaan.
Vargas uskookin kansalaismielipiteen vaikutusvaltaan. ”Yhdysvallat halusi telekommunikaatiyhtiöilleen vapaan pääsyn Keski-Amerikan markkinoille. Hallituksen piti kuitenkin kieltäytyä kansan painostuksesta. Olemme nähneet mitä muualla Latinalaisessa Amerikassa on tapahtunut, emmekä halua samanlaista kohtaloa. Globalisaatiolla ei ole hyviä seurauksia kansalle.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia