HDR 2003: Vuosituhattavoitteet yhä saavutettavissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HDR 2003: Vuosituhattavoitteet yhä saavutettavissa

Vuoden 2003 Inhimillisen kehityksen raportti tarkastelee YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista, ja sen tulokset ovat kaksijakoiset: köyhyyden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä saattaa tilastollisesti onnistua, toisaalta köyhistä köyhimmät voivat samalla kurjistua entisestään. Raporttia arvioi sen julkistamistilaisuudessa KEPA:n toiminnanjohtaja Folke Sundman.

Vuoden 2003 Inhimillisen kehityksen raportti tarkastelee YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista, ja sen tulokset ovat kaksijakoiset: toisaalta köyhyyden ja nälän puolittaminen vuoteen 2015 mennessä saattaa onnistua muutaman väkirikkaan maan talouskasvun ansiosta, toisaalta köyhistä köyhimmät voivat samanaikaisesti kurjistua entisestään.

Raportin julkistamistilaisuudessa tiistaina puhunut KEPAn toiminnanjohtaja Folke Sundman totesi raportin vakiintuneen jo instituutioksi. Institutionalisoitumisessa on riski pitäytyä vanhan toistossa, mutta tämänvuotinen raportti onnistuu tuomaan keskusteluun uusiakin aineksia, sekä informaatiota että ehdotuksia.

Äärimmäisen köyhyyden ja nälän ongelmat eivät ole pelkästään määrällisiä, Sundman muistutti. Etenkin Saharan eteläpuolisen Afrikan tilanne poikkeaa tyystin Aasian suurvaltojen tilanteesta.

"Teknisesti tavoitteen saavuttaminen määräaikaan mennessä on mahdollista, jos Intia ja Kiina onnistuvat hankkeissaan, mutta siinä on vasta puoli totuutta. Toinen puoli on se, että moni maa on aivan erilaisessa tilanteessa. Niissä ongelmat kasvavat vähentymisen sijasta."

Raportissa esitettyihin rikkaiden ja köyhien maiden kumppanuuteen tähtääviin ehdotuksiin Sundman suhtautui kaksijakoisesti.

"En ole mistään eri mieltä, ne ovat hyviä ja tarpeellisia. Mutta epäilen, onko poliittinen sitoutuminen niihin todella mahdollista. Erityisesti teknologiseen kehittämiseen ja kauppapolitiikkaan liittyy suuria kysymyksiä."

Sitoutuessaan vuosituhattavoitteisiin Suomi on kuitenkin sitoutunut kehitysavun lisäämisen lisäksi kauppapoliittisiin toimiin, joiden toteuttaminen tarkoittaa monella taholla ja tasolla merkittävämpää muutosta kuin suoran tuen nostaminen tavoitelukemiin. Joka sekin on kovan työn takana.

"Hallituksen tavoite on, että kehitysapu nostetaan 0,7 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä, mutta se on aivan liian epämääräinen. Hallituksen pitäisi asettaa nostotavoite jo omalle hallituskaudelleen, ei pitkälle tulevaisuuteen", Sundman totesi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia