Tarhakarhujen kohtelu huolestuttaa Japanissa
Luontoaktivistien keräämä kuva-aineisto vankeudessa elävien karhujen karuista oloista on herättänyt Japanissa keskustelua eläinsuojelulain muutoksista. Kuvat ovat ovat osa Alive-järjestön kampanjaa, jossa vaaditaan karhuvankiloiden lopettamista ja eläinten sijoittamista luonnonmukaiseen ympäristöönsä. Japanin karhutarhoissa asustaa tällä hetkellä 824 mesikämmentä.
Vanha sepelkarhu tallustelee horjuen kapeassa ja paljaassa betonisellissään. Sen kumppani istuu nurkassa silmät kiinni ja suuret käpälät kuonon peittona.
Tämä ja muu luontoaktivistien keräämä kuva-aineisto kertoo karua kieltä Japanissa yleisten karhutarhojen oloista. Kuvat ovat osa Alive-järjestön kampanjaa, jolla vaaditaan karhuvankiloiden lopettamista ja eläinten sijoittamista luonnonmukaiseen ympäristöönsä.
Aliven johtaja Fusako Nogami tinkaa Japanin hampaattoman eläinsuojelulain muuttamista. Tavoitteena on panna eläintarhojen ja -kauppojen pitäjät ja muut alan yrittäjät vastuuseen hoidokkiensa hyvinvoinnista.
Nogamin mukaan karhutarhat rikkovat nykyisin määräyksiä muun muassa myymällä kävijöille ruokaa, jota nämä syöttävät eläimille. Ihmisiä huvittaa katsella, kun eläimet taistelevat makupaloista.
"Japanissa ei ole sääntöjä, jotka määräisivät rangaistuksia elämiä vahingoittaville tai huonosti kohteleville ihmisille", Nogami valittaa.
Luonnonystävien kampanjakuvat ovat järkyttäneet japanilaisia ja pakottaneet viranomaiset ottamaan kantaa asiaan.
"Siitä ei ole epäilystäkään, etteivätkö vangitut eläimet voisi paremmin, jos niillä olisi enemmän tilaa. Pula maasta kuitenkin vaikeuttaa tilannetta Japanissa", sanoo Takashi Sakaguchi, joka vastaa näistä asioista ympäristöministeriössä.
Japanin karhutarhoissa asustaa tällä hetkellä 824 mesikämmentä. Enemmistö on kotimaisia, mutta mukana on myös tuontilajeja, kuten Kanadasta hankittuja jääkarhuja. Rekisteröityjä eläintarhoja Japanissa on kaikkiaan 93.
Jotkut karhutarhat ovat menestyviä liikeyrityksiä. Niistä suurimpiin kuuluu Hokkaidolla sijaitseva Noboribetsu, jossa kävi viime vuonna 450 000 vierasta. Pääsymaksu on noin 20 euroa.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia