Lisenssi takaa avoimuuden
Avoimen lähdekoodin alle on hyväksytty yli 40 lisenssiä, joista kenties kuuluisin on General Public License eli GPL. Niitä yhdistävät säännöt, joiden mukaan ohjelmistoja on voitava vapaasti jakaa, niiden lähdekoodia ei saa salata eivätkä ohjelmat saa olla sidoksissa tiettyyn teknologiaan tai käyttöliittymään.
Open Source Initiative eli Avoimen lähdekoodin aloite on hyväksynyt yli 40 lisenssiä, jotka kaikki täyttävät avoimen lähdekoodin ohjelman määritelmän ja ovat saaneet OSI-sertifikaatin. Lisäksi OSI-sertifioitujen lisenssien alaisia ohjelmia yhdistävät mm. seuraavat säännöt:
- niitä voidaan jakaa vapaasti, lisenssissä ei ole levittämistä rajoittavia määräyksiä eikä myyjän/lahjoittajan tarvitse maksaa rojalteja tai muita maksuja lisenssin myöntäjälle
- koodi on aina oltava ohjelman mukana nähtävissä tai helposti internetistä haettavissa. Koodia tai sen saatavuutta ei saa tahallisesti vaikeuttaa
- lisenssin tulee sallia sovellukset, muunnelmat ja niiden levittämisen saman lisenssin alla kuin alkuperäinen ohjelma on julkaistu
- lisenssi ei saa syrjiä ketään henkilöä tai ihmisryhmiä
- lisenssin on oltava teknologia-neutraali, eli se ei saa sisältää ehtoja suhteessa johonkin tiettyyn teknologiaan tai käyttöliittymään.
Kenties kuuluisin OSI-sertifioiduista lisensseistä on Free Software Foundationin perustajan, Richard Stallmanin, kirjoittama General Public License. GPL-lisenssin perusajatuksena on lähdekoodin ja ohjelmien käytön, kehittämisen ja levittämisen vapaus yhdistyneenä velvoitteeseen tuoda kehitystyön tulokset kaikkien saataville.
Stallman loi GPL-lisenssin GNU-käyttöjärjestelmää varten. Hän halusi mahdollisuuden jakaa lähdekoodia ilman pelkoa siitä, että yritykset voisivat hyödyntää koodia kaupallisissa tuotteissaan. Lisenssi ei silti kiellä vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kauppaa; sitä jopa suositellaan, mutta ehdottomasti kiellettyä on koodin salaaminen ja siten käyttäjien oikeuksien rikkominen. GPL-lisensoitujen ohjelmien avoimuudella taataan mahdollisuus kehittää koodia nopeasti turvallisemmaksi ja toimivammaksi.
Linkit:
Open Source Initiative
GNU General Public Licence
Open Source Initiative: Berkley Software Distribution licence
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia