Vapaiden ohjelmistojen suhde kehitykseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vapaiden ohjelmistojen suhde kehitykseen

Tietoteknologia ei tyydytä nälkää, mutta voi osaltaan edistää köyhien maiden yleisiä kehitystavoitteita. Avoimen lähdekoodin idea tukee monella tapaa demokratiaa, koulutuksen ja tutkimuksen edistämistä, köyhyyden vastaista kamppailua, konfliktinratkaisua sekä kansainvälistä poliittisen, taloudellisen ja teknisen riippuvuuden vähentämistä.

Tietoyhteiskuntakehityksen mielekkyys kehitysmaissa kyseenalaistetaan toisinaan sillä perusteella, ettei niissä esimerkiksi ole demokraattista hallintoa, kunnollista infrastruktuuria tai koulutusta, jotka tekisivät toiminnasta taloudellisesti kannattavaa tai takaisivat sen jatkuvuuden. On myös kysytty, mitä hyötyä verkkoyhteyksistä on sille, jonka perustarpeetkaan eivät aina tule tyydytetyiksi.

Tietoyhteiskuntakehityksen ja muun yhteiskunnallisen muutoksen voi kuitenkin ajatella kulkevan käsi kädessä, ja verkottuminen voi osaltaan edesauttaa vähentämään köyhyyttä ja edistämään yleisempiä, jokapäiväiseen elämään liittyviä tavotteita.

Avoimen lähdekoodin ideologia liittyy yleisiin kehitystavoitteisiin monella tapaa:

Demokratia: Vapaus on avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin sisältyvä perusarvo, ja niiden kehitystyö perustuu yhteistyöhön. Avoimuudella ja läpinäkyvyydellä sekä aktiivisella osallistumisella on suora yhteys demokratiakehitykseen.

Koulutus ja tutkimus: Avoimella lähdekoodilla voi tehdä rajattomasti omia kokeiluita sekä yhteistyötä ohjelmiston kehittäjien ja käyttäjien välillä. Vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot antavat mahdollisuudet syvällisempään oppimiseen kuin yksittäisen ohjelman käyttö.

Köyhyys: Kun ei tarvitse kuluttaa suurta summaa ohjelmistojen lisenssimaksuihin, voi säästyvät rahat käyttää köyhyyden vähentämiseen. Työttömyyttä voidaan vähentää, kun avoimen lähdekoodin ohjelmistojen avulla luodaan paikallisia työpaikkoja.

Konfliktit: Avoimen lähdekoodin ohjelmistot perustuvat niiden kehittäjien ja käyttäjien väliseen yhteistyöhön, mikä tarjoaa konfliktin osapuolille mahdollisuuden yhteisten intressien löytämiseen.

Itsenäisyys: Avoimen lähdekoodin ohjelmistot tarjoavat kehitysmaille mahdollisuuden vähentää poliittista, taloudellista ja teknistä riippuvuuttaan teollisuusmaista.

Vastaaminen kansainvälisiin velvotteisiin: Ilmaiset ohjelmistot tarjoavat kehitysmaille mahdollisuuden päästä eroon laittomien ohjelmien käytöstä ja täyttää TRIP-sopimuksen edellytykset.

Tietoyhteiskuntakehityksellä voidaan edistää myös kansalaisyhteiskunnan syntyä. Tietoverkon kautta ihmisillä on mahdollisuus verkostoitua samoin ajattelevien kanssa ja perustaa liikkeitä, jotka voivat suuntautua esimerkiksi yhteiskunnallisten epäkohtien kritisointiin ja korjaamiseen. Tehokkaan tiedonvälityksen avulla ihmiset ympäri maailman voivat saada tietoa tietyn alueen tapahtumista.

Vapaan ja avoimen lähdekoodin ideologian mukaan tieto ei saisi olla tavaraa, jonka hallinnalla ratkaistaan globaali tulonjako. Henkiset tekijänoikeudet ja patentit nähdään kehityksen hidastajina ja rikkaiden teollisuusmaiden suosimina eriarvoistamisen välineinä.


Linkit:

Rajani, Niranjan: Free as in Education

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia