Zimbabwen virkakoneisto täyttyy sotilaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwen virkakoneisto täyttyy sotilaista

Zimbabwe on viime aikoina päässyt otsikoihin pidätettyään joukon ulkomaisia palkkasotilaita, mutta samaan aikaan maan omat sotilaat jatkavat marssiaan valtionhallinnon siviilivirkoihin. Tarkkailijoiden mukaan Mugabella on monta syytä hallinnon militarisoimiseen. Yksi syy on epäilemättä oman poliittisen aseman turvaaminen, mikä on toistaiseksi myös onnistunut.

Zimbabwen avoinna olevaa varapresidentin paikkaa tavoittelee muuan entinen kenraali, josta siten voisi tulla juuri 80-vuotta täyttäneen presidentti Robert Mugaben seuraaja.

Zimbabwen tiedustelupalvelua johtaa entinen prikaatinkenraali. Korkeimmassa tuomarikunnassa on pari entistä sotilasta, samoin yhden maakunnan kuvernöörinä. Maan viljakauppaa hoitavan elimen johdossa on sotilas, kuten myös vankilalaitoksen.

Uudistaessaan hallitustaan helmikuussa Mugabe nimitti neljä sotilasta ministerin tai apulaisministerin paikalle.

Sotilailla on sananvaltaa myös oppositiojohtaja Morgan Tsvangirain meneillään olevassa oikeudenkäynnissä, jossa tätä syytetään Mugaben murhan suunnittelusta vuoden 2002 presidentinvaalien alla. Toinen juttua hoitavan korkeimman oikeuden tuomarin avustajista on entinen armeijan majuri.

Vähemmän näkyvää, mutta kenties sitäkin merkityksellisempää, on sotilaiden levittäytyminen alempaan virkakoneistoon.

Tarkkailijoiden mukaan Mugabella on monta syytä hallinnon militarisoimiseen. Yksi syy on epäilemättä oman poliittisen aseman turvaaminen, mikä on toistaiseksi myös onnistunut.

Vuoden 2002 presidentinvaalien alla johtavat upseerit ilmoittivat, että asevoimat eivät tukisi presidenttiä, jolta puuttuvat vapaussodassa hankitut ansiot. Se oli selvä viittaus Tsvangiraihin.

Zimbabwen tiede- ja teknologiayliopiston politiikan tutkija Themba Dlodlo arvelee, että Mugabe varmistelee nyt selustaansa eläkkeelle jäämistä varten.

"Hän tarvitsee nämä ihmiset valta-asemiin, koska he ovat hänen kannattajiaan, eivätkä voi syyttää häntä valtakautensa julmuuksista", Dlodlo sanoo.

Opposition kansanedustaja Giles Mutsekwa uumoilee vielä monimutkaisempia motiiveja. Hänen mukaansa tarkoitus on vetää sotilaat mukaan maan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin.

"Kun talous sortuu, sotilaat saavat osan syystä niskoilleen", hän ennustaa.

Zimbabwen ruoantuotanto on romahtanut vuoden 2000 alun jälkeen. Osasyynä on Mugaben kiistelty maauudistus, jossa hän ryhtyi jakamaan valkoisten omistamia suurtiloja mustille. Parhaat viljelymaat ovat päätyneet talonpoikien sijasta mustan eliitin käsiin.

Avustusjärjestöt valmistautuvat jakamaan ruoka-apua zimbabwelaisille nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin. Joukkotyöttömyys ja 600 prosentissa huiteleva inflaatio eivät paranna tilannetta.

Dlodlo valittaa, että sotilaille tyypillinen komentohallinto ei auta maata ahdingostaan. Hänen mukaansa sotilaat ovat liukuneet hallintoon sutjakkaasti siksi, että hallitseva Zanu-PF on koko ajan ollut pikemminkin puolisotilaallinen järjestö kuin puolue.

"He toimivat ja käyttäytyvät edelleen niin kuin sissit", hän sanoo.

Valtaosa Zimbabwen asevoimien johdosta koostuu 1970-luvulla käydyn itsenäisyyssodan veteraaneista, jotka ovat kiihkeän uskollisia silloiselle vapautusliikkeelleen, nykyiselle Zanu-PF-puolueelle.

Verekset voimat armeijaan tulevat nykyisin pahamaineisilta nuorison koulutusleireiltä, mikä vähentää näkymiä asevoimien muuttumisesta puolueettomaksi lähitulevaisuudessa.

Vuodesta 2001 toimineet leirit ovat hallituksen mukaan paikkoja, joissa koulupinnareille opetetaan isänmaallisia arvoja. Arvostelijoiden mukaan nuoret koulutetaan leirillä terrorisoimaan hallituksen vastustajia.

Jo vuoden 2000 parlamenttivaalien ja kahden vuoden takaisten presidentinvaalien alla Zimbabwessa koettiin laajoja väkivaltaisuuksia, joiden kärki oli suunnattu poliittiseen oppositioon.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia