Vietnam koettaa suitsia laitonta eläinkauppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vietnam koettaa suitsia laitonta eläinkauppaa

Vietnamin ympäristönsuojelijat yllyttävät maan hallitusta kiristämään harvinaisten ja uhanalaisten eläinten suojelua, sillä muuten sukupuutto uhkaa useita lajeja. Huolimatta uhanalaisten eläinten metsästyksen tiukasta kiellosta salametsästys kiihtyy yhä. Ainoastaan heroiinin vienti on laitonta eläinkauppaa tuottoisampaa.

Vietnamista on kadonnut 40 vuodessa yli 200 lintulajia ja 120 muuta eläintä. Sukupuutto uhkaa edelleen 103:a lajia, Hanoin maatalousyliopiston professori Nguyen Van Song kertoo.

Vuodesta 1989 lähtien Vietnam on säätänyt 21 villieläinkauppaa koskevaa lakia. Uhanalaisten eläinten metsästäminen kiellettiin ankarasti 1995. Silti salametsästys vain kiihtyy. Laittoman eläinkaupan arvo on noin 55 miljoonaa euroa vuodessa, ja ainoastaan heroiinin vienti on sitä tuottoisampaa.

Vietnamissa metsästetään vuosittain 4 000 tonnia villielämiä. Saaliista kaksi kolmannesta päätyy herkkusuiden ruoaksi tai rohdosten raaka-aneeksi Vietnamissa, Kiinassa ja muissa maissa. Loput eläimet kuivataan tai täytetään ja myydään turisteille.

Vietnamin eläinlajeista vakavimman uhan alla ovat muurahaiskävyt, leguaanit, kilpikonnat, kobrat, pythonit, tiikerit ja karhut. Harvinaisen kilpikonnan kauppahinta kohoaa jopa yli 2 000 euroon kilolta.

Maailman luonnon säätiön (WWF) Indokiinan-osasto on varoittanut, että antilooppia muistuttava saola voi kadota kymmenessä vuodessa metsästyksen ja metsien tuhoutumisen myötä.

Saola löydettiin Vietnamin keskiosista vasta 1992, ja se on ainoa 50 vuoteen havaittu uusi suuri nisäkäslaji.

Saolaa ei suuremmin metsästetä, koska sillä ei ole suurta taloudellista arvoa. Moni saola menehtyy sen sijaan muille saaliseläimille, kuten villisoille ja piikkisioille, viritettyihin ansoihin.

Vietnamin metsiensuojeluviraston palveluksessa on 8 200 henkeä. Syrjäseuduilla yhden ihmisen toimialue saattaa olla 4 000 hehtaaria, joten sen vartiointi vajaan 15 euron kuukausipalkalla ei aina motivoi.

Viranomaiset ovat päättäneet tehostaa metsänvartijoiden, tullin, poliisin ja muiden virkailijoiden koulutusta, jotta nämä tunnistaisivat uhanalaiset kasvi- ja eläinlajit.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia