Raportti valmistelevien kokousten vaiheista
Kansalaisjärjestöt ja muut kansalaisyhteiskunnan toimijat osallistuivat aktiivisesti huippukokouksen valmisteluprosessiin. Vamistelevissa kokouksissa pohjustettiin huippukokouksen asiakirjoja ja muotoiltiin yhteisiä näkökulmia keskeisiin teemoihin. Suomen YK-liiton Eeva-Maria Vuorenmaa osallistui valmisteluihin ja raportoi neuvottelujen kulusta maailma.netissä.
Kansalaisyhteiskunnalta kritiikkiä Geneven neuvotteluille
Maanantai, 17. Marraskuu 2003
Tietoyhteiskuntahuippukokouksen kolmannen valmistelukokouksen jatkokokous päättyi perjantaina 14.11. Kokouksen tavoitteena oli löytää yksimielisyys periaatejulistukseen ja toimintasuunnitelmaan. Pitkistä neuvotteluista huolimatta monia keskeisiä kysymyksiä jäi auki. Kansalaisyhteiskunnan edustajat julkistivat päätösistunnossa kannanoton.
"Kannanotto antaa huonon kouluarvosanan kolmannen valmistelukokouksen jatkokokouksen onnistumiselle ja kritisoi hallituksia haluttomuudesta päästä sopuun tietoyhteiskunnan kannalta keskeisistä perusedellytyksistä, kuten jo vuonna 1948 hyväksytyistä ihmisoikeuksista tai todellisista keinoista digitaalisen kehityskuilun kaventamiseksi", totesi kokoukseen osallistunut Eeva-Maria Vuorenmaa YK-liitosta.
Vuorenmaan mukaan kansalaisyhteiskunnan kritiikki kohdistui myös siihen tapaan, jolla neuvotteluja käytiin osallistamatta kansalaisyhteiskuntaa mukaan huippukokouksen valmistelutyöhön.
Geneven neuvottelujen loppusuora lähestyy
Perjantai, 14. Marraskuu 2003
Julistusneuvottelut ovat edenneet Genevessä kahdenvälisten konsultaatioiden ansiosta aikaisempia päiviä huomattavasti rivakammin. "Aikapaineiden alla hallitusten on lopultakin tehtävä myönnytyksiä, lopetettava pilkuista ja pisteitä keskusteleminen ja keskityttävä suuriin linjoihin", kertoo Eeva-Maria Vuorenmaa YK-liitosta.
Yhteisenä tavoitteena oli, että neuvottelujen tuloksena olisi julistusluonnos Geneven joulukuiselle huippukokoukselle. Vuorenmaan mukaan näyttää kuitenkin siltä, että toimintaohjelmaan jää monia avoimia kohtia. Esimerkiksi median hyväksymisestä omaksi osa-alueekseen julistuksessa ei ole edelleenkään päästy yksimielisyyteen.
Neuvottelujen intensiivisyyden lisääntyminen ja niiden siirtyminen yhä useammin kahdenvälisiksi ovat johtaneet siihen, että kansalaisyhteiskunnalle ei tunnu löytyvän areenaa omia näkemysten esille tuomiseksi. Vuorenmaan mukaan torstaina kansalaisyhteiskunnalle ei myönnetty puheenvuoroa istuntosalissa ja niinpä energia onkin kohdistettu valmistautumiseen perjantaina pidettävään "päätösistuntoon". Tarkoitus on, että siellä esitellään kansalaisyhteiskunnan kannanotto.
Geneven neuvotteluihin osallistuva kansalaisyhteiskunnan Eurooppa-ryhmä ja EU tapasivat torstaina puolen tunnin kokouksessa. "Kokouksen tarkoituksena oli selvittää EU:n todellisia kantoja muun muassa ihmisoikeusiin, mediaan, naisiin ja immateriaalioikeuksiin liittyviin kysymyksiin", kertoo Vuorenmaa. Kokous kuitenkin epäonnistui, sillä puheenjohtajamaa Italia piti keskustelun liian yleisellä tasolla.
"Puheenjohtaja kiitti kansalaisyhteiskuntaa kokouksen koolle kutsumisesta ja toivoi kansalaisyhteiskunnan tukea esimerkiksi ihmisoikeuksiin kielteisesti suhtautuvien maiden kannan muuttamiseen, mutta ei käytännössä antanut eväitä tämän työn tekemiseen esimerkiksi kertomalla EU:n konkreettisia ihmisoikeustavoitteista", totesi Vuorenmaa.
Tarja Halonen johtaa Suomen WSIS-valtuuskuntaa
Torstai, 13. Marraskuu 2003
Tasavallan presidentti Tarja Halosen osallistuminen WSIS-huippukokoukseen on varmistunut. Hän myös käyttää huippukokouksen avajaistilaisuudessa ensimmäisen valtiopäämiestason puheenvuoron. Tässä vaiheessa kaiken kaikkiaan 62 maan johtajan on ilmoitettu osallistuvan huippukokoukseen.
Keskiviikkona 12.11. eniten aikaa käytettiin keskusteluun tietoyhteiskuntien rahoitusta. “Ruotsin johtama työryhmä teki ehdotuksen, jossa ei mainita uutta rahastoa, vaan puhutaan digitaalisesta solidaarisuusagendasta (Digital Solidarity Agenda),mutta kehitysmaat pitävät hyvin järkkymättömästi kiinni vaatimuksestaan uuden rahaston perustamisesta”, totesi Vuorenmaa. Vastaavasti hänen mukaansa EU pitää yhtä tiukasti kiinni näkemyksestään uusien rahastojen tarpeettomuudesta ja olemassa olevien rahoitusmekanismien tehokkaammasta käytöstä.
Geneven WSIS-neuvottelut etenevät hitaasti
Tiistai, 11. Marraskuu 2003
Eilen Genevessä alkoi kolmannen valmistelukokouksen jatkokokous, jonka tarkoituksena on löytää yhteisymmärrys periaatejulistuksesta ja toimintasuunnitelmasta. Eeva-Maria Vuorenmaan mukaan hallitusten väliset neuvottelut julistusluonnoksesta etenevät toivottua hitaammin.
Tämän viikon neuvottelujen pohjaksi valmistelukokouksen puheenjohtaja Adama Samassekoun oli laatinut uuden pohjaesityksen. Vuorenmaan mukaan sen oli tarkoitus edustaa epävirallisten konsultaatioiden yhteydessä saavutettua ymmärrystä.
"Kuitenkin maanantaina alkaneissa julistusneuvotteluissa lähes jokaisesta asiakohdasta on jouduttu käymään pitkiä neuvotteluja", toteaa Vuorenmaa. Tiistaiaamuun mennessä julistusluonnoksen 61 asiakohdasta ehdittiin käsitellä, 26 kohtaa, joista kuitenkin useat jäivät avoimiksi.
Kiistanalaisia kohtia julistusneuvotteluissa ovat Vuorenmaan mukaan olleet ihmisoikeudet, gender-valtavirtaistaminen, viittaukset kansallisiin lakeihin, alkuperäiskansat ja tietoliikennetekniikka sotilaallisessa kontekstissa.
Geneveen kokoontuneet kansalaisjärjestöjen edustajat ovat ryhtyneet valmistelemaan joulukuussa hyväksyttävää ryhmän omaa julistusta "Civil Society Visionary Document". Sen ensimmäisen luonnoksen on tarkoitus valmistua sunnuntaihin mennessä, jonka jälkeen se on kansalaisyhteiskunnan verkostojen kommentoitavissa ympäri maailmaa.
Kansalaisyhteiskunnan edustajat ovat esitelleet näkemyksiään myös valtioiden neuvottelijoille. Maanantain kokouksessa esitetty puheenvuoro toi esille, että periaatejulistusesityksen näkemys tietoyhteiskunnasta on edelleenkin kapea ja keskittyy liikaa tietoliikennetekniikkaan ja internetiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia