Järjestöt kannustavat naisia politiikkaan Somalimaassa
Vaikka demokratia on avannut naisille uusia mahdollisuuksia Somalimaassa, naisten osallistumista politiikkaan rajoittavat pitkä perinne, klaanijärjestelmä, taloudelliset rajoitukset ja poliittisen kokemuksen puute. "Monipuoluejärjestelmästä huolimatta puolueet noudattavat vielä vanhaa klaanijärjestelmää, joka rajoittaa naisten poliittista osallistumista", kertoo naisjärjestöjohtaja Asmahan Abdisalamin Apuraportti-lehden haastattelussa.
Naisjärjestöjohtaja Asmahan Abdisalamin, 54, valitsi itselleen haasteellisen uran. Hän kannustaa naisia politiikkaan islamilaisessa Somalimaassa.
Asmahanin työsarka on valtava, sillä Somaliassa naisten osallistumista estävät pitkä perinne, klaanijärjestelmä, taloudelliset rajoitukset ja poliittisen kokemuksen puute. Toimiston hälinä ja vilkas puheensorina jäävät kauas taakse, kun Asmahan alkaa puhua:
– Siirtyminen demokratiaan on avannut Somalimaan naisille mahdollisuuden hakeutua julkisiin virkoihin. Uusi järjestelmä sallii naisten osallistua oman kuntansa päätöksentekoon, Asmahan vakuuttaa.
Hän toimii nyt toista kautta Somalimaan naisjärjestöjen kattojärjestön Nagaadin puheenjohtajana. Hän myöntää, että naisten oikeuksia on edistettävä, vaikka välillä näyttää, että asiat eivät etene.
– Somaliassa naisia kuullaan jo nykyisin esimerkiksi kaivon paikkaa tai uutta koulua suunniteltaessa. Naisia pyydetään rakennuskohteiden hallintoelimiin, koska heihin luotetaan osaavina rahan käyttäjinä.
Asmahanin mukaan naiset osallistuvat kunnissa aktiivisesti keskusteluun verorahojen käytöstä. Lähipiirin päätöksentekoon osallistuminen antaa naisille hyvän pohjan pyrkiä vähitellen korkeampiinkin virkoihin.
Naisten osallistumista politiikkaan jarruttavat kulttuuri ja islamin virhetulkinnat. Somaliassa naisen paikka on ollut perinteisesti kotona eikä naisella ole ollut mitään oikeutta osallistua kodin ulkopuoliseen päätöksentekoon.
– Väitetään, että islamin kieltää naisilta työnteon kodin ulkopuolella. Tämä ei ole totta. Päinvastoin. Koraanin mukaan on parempi tehdä työtä kuin olla almujen varassa eikä siinä tehdä eroa miesten ja naisten välillä.
Sisällissota nosti naisen asemaa Somaliassa
1980-luvulla puhjennut sisällissota muutti dramaattisesti miesten ja naisten rooleja. Sodan aikana ja sen jälkeen naisista on tullut perheen elättäjiä; samalla kodin ulkopuolinen maailma on naisille entistä tutumpi.
Nainen on nykyisin pitkälti vastuussa perheen taloudesta ja samalla riippuvuus mieheen on vähentynyt. Asmahan kertoo esimerkin:
– Eräs nainen Sheikistä kertoi minulle huomanneensa, kuinka hänen elämänsä muuttui työn myötä. Aiemmin raskausajan lopulla hänen oli aina odotettava kotona aviomiestä, joka veisi hänet sairaalaan synnytyspolttojen alkaessa. Viimeksi synnytyksen käynnistyessä hän saattoi pyytää tytärtään soittamaan itselleen taksin, koska hänellä oli omaa rahaa.
– Miehet pelkäävät, että naisten vallan lisääntyminen vie heiltä auktoriteetin omien lastensa silmissä. Tilanne on johtanut avioerojen kasvuun. Naiset kokevat etteivät he voi tehdä asialle mitään, Asmahan hymähtää. Asmahan itse on naimisissa ja jo aikuisen pojan äiti.
Valtuutettuina vain kaksi naista
Joulukuussa 2002 Somalimaan kunnallisvaaleissa läpimenneistä 332 valtuutetusta vain kaksi oli naisia.
– Kunnallisvaalit olivat maamme ensimmäiset vaalit lähes 40 vuoteen. Olimme järjestönä kokemattomia ja kampanjalla oli hurjasti haasteita: tasa-arvokysymys oli unohdettu kaikkien poliittisten puolueiden ohjelmista.
– Puolueissa naisia ei ole lainkaan johtavissa asemissa. Monipuoluejärjestelmästä huolimatta puolueet noudattivat vielä vanhaa klaanijärjestelmää, joka rajoittaa naisten poliittista osallistumista.
Asmahanin mukaan myös naiset itse asettuivat tukemaan klaanin ehdokkaita. He eivät halunneet nostaa tasa-arvokysymyksiä etusijalle.
– Vaatii paljon aikaa ja työtä, että Somalian naiset saadaan kiinnostumaan politiikasta ja klaanijärjestelmän muuttamisesta.
Nagaadin poliittisen foorumin kautta on järjestetty työpajoja eri puolueiden naisille. Kansainvälisen solidaarisuussäätiön tuella järjestetyssä koulutuksessa naisia rohkaistaan kysymään muun muassa, mitä puolueet ovat tehneet tavallisten naisten eteen.
Naisjohtajille on järjestetty kursseja, joissa he ovat opiskelleet kampanja- ja viestintätaitoja sekä neuvottelutekniikkaa. Kursseille on osallistunut naisia eri lääneistä ja kaikista puolueista. Kaikki koulutus tähtää siihen, että seuraavissa parlamenttivaaleissa tulos olisi naisten osallistumisen suhteen parempi.
– Naisten kampanjointia rajoittaa se tosiasia, että he eivät voi osallistua perinteisesti miesten hallitsemiin mafrish-kokouksiin. Näissä kokouksissa miehet tapaavat toisensa ja he istuvat yhdessä pureskellen khat-huumetta. On erittäin epätodennäköistä, että vakavasti otettavat naisehdokkaat osallistuisivat näihin kokouksiin.
Apuraportti 1/2004
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia