Naisedustajien vaalitapa arveluttaa Bangladeshissa
Naisille varattu paikkakiintiö Bangladeshin parlamentissa kasvaa. Uusien edustajien epäsuora vaalitapa herättää kuitenkin arvostelua. Uuden lain mukaan Bangladeshin parlamentin naiskiintiö nousee 45 naisedustajaan nykyisten 30 sijasta. Kiintiöpaikkoja ei kuitenkaan täytetä suoralla kansanvaalilla, vaan valinnan tekevät nykyisen parlamentin 300 muuta jäsentä.
Uuden lain mukaan Bangladeshin parlamenttiin tulee 45 "kiintiönaista" nykyisten 30 sijasta. Kiintiöpaikkoja ei täytetä suoralla kansanvaalilla, vaan valinnan tekevät nykyisen parlamentin 300 muuta jäsentä.
Äänestys on määrä pitää marras- tai joulukuussa parlamentissa. Sen vaaleilla valittujen jäsenten joukossa on nyt seitsemän naista, mukaan lukien pääministeri Khaleda Zia ja oppositiojohtaja Sheikh Hasina.
Aiemmin parlamentin enemmistöpuolue sai kaikki 30 naispaikkaa, mutta uudet 45 paikkaa jaetaan puolueiden voimasuhteiden mukaan. Hallitsevalle Bangladeshin kansallispuolueelle (BNP) tulee 34, opposition Awami-liitolle 9 ja Jatiya-puolueelle 2 paikkaa.
BNP:tä on moitittu sanojensa syömisestä, sillä se lupasi vuoden 2001 vaalikampanjassaan, että uudet naiskansanedustajat valitaan suoralla kansanvaalilla. Vaalit voitettuaan BNP käänsi kelkkansa ja vetoaa nyt siihen, että täytevaalien pitäminen tulisi liian kalliiksi.
Arvostelijoiden mukaan parlamentin valitsemista kiintiönaisista tulee puolueiden sätkynukkia, koska heillä ei ole äänestäjäkuntaa takanaan.
"Uusi menetelmä ei millään tavalla edistä naisten aseman vahvistamista, koska nämä 45 naista eivät todellisuudessa edusta ketään muuta kuin heidät valinnutta puoluetta", Dhakassa toimivan Kamrunnesan naisopiston professori Hasna Banu harmittelee.
Tunnettu naisten oikeuksien puolustaja Farida Akhter ottaa vielä jyrkemmän kannan: "On parempi lopettaa koko parlamentin naiskiintiö, jos suora vaali ei ole mahdollinen."
Se, että parlamentin valtaenemmistö kannatti epäsuoraa vaalia, osoittaa Akhterin mielestä selvästi, "miten syvään patriarkaatti on juurtunut Bangladeshiin".
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia