Korruptio leviää Iranissa kampanjoista huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Korruptio leviää Iranissa kampanjoista huolimatta

Iranissa korruptio on levittäytynyt kaikkialle, myös ihmisten arkeen erilaisten voitelurahojen muodossa. Viranomaisten korruption vastaisia toimia kritisoidaan riittämättöminä. Maan tiedusteluministeriön mukaan oikeuskäsittelyyn on kuitenkin viety yli 800 virkamiehiin liittyvää lahjontatapausta viimeisen kahden vuoden aikana.

"Maksan voitelurahan jokaisesta saamastani tilauksesta. Jos kieltäydyn maksamasta, voin saman tien lopettaa liiketoimeni."

Teheranissa toimivan kirjapainoalan yrittäjän kokemukset ovat tuttuja iranilaisille. Korruptio on levittäytynyt kaikkialle ja ulottaa lonkeronsa ihmisten arkeen.

Viranomaisten yrityksiä kitkeä korruptiota pidetään riittämättöminä. Epäilijöiden mielestä lahjonnan vastaiset toimet ovat pitkälti silmänlumetta, sillä korruptiosta hyötyvät eniten virkamiehet itse. Kansalaiset valittavat tilanteen vain pahentuvan päivä päivältä.

"Painamme viranomaisten tarpeisiin esitteitä, kirjoja ja julisteita. Jotta tilaukset päätyisivät painokoneisiimme, joudumme maksamaan välirahaa sopimukset neuvotteleville virkailijoille", kirjapainoyrittäjä kertoo.

Yrittäjän mukaan voitelurahan määrä vaihtelee 10-30 prosentissa. Hänelle se merkitsee noin 600 Yhdysvaltain dollarin menoerää jokaista tilausta kohden.

"Sama pätee pankkilainoihin. Jokainen liikemies joutuu maksamaan voitelurahan, kun ottaa lainaa.", yrittäjä kertoo.

Hän sanoo virkamiesten voivan elää lahjusten avulla mukavasti, vaikka heidän virallinen palkkansa onkin vaatimaton.

Korruptio käy kalliiksi paitsi yksilölle myös yhteiskunnalle. Iranin parlamentin puhemies Gholamali Haddadadel päivitteli taannoin lehdistölle korruption valtavia mittasuhteita kuultuaan, että kaivoshankkeeseen maan kaakkoisosassa oli tärväytynyt kaksi miljardia dollaria. Hanke oli aloitettu vilpillisten selvitysten pohjalta.

Iranin viranomaiset myöntävät, että korruptio on vakava ongelma ja esittelevät mielellään julkisuudessa toimiaan rötösten kitkemiseksi.

Tiedusteluministeriön mukaan oikeuskäsittelyyn on viety yli 800 virkamiehiin liittyvää lahjontatapausta sen jälkeen, kun ministeriön korruption vastainen osasto perustettiin kaksi vuotta sitten.

Viranomaiset järjestävät joka vuosi tapahtuman, jossa valtion korruptiokampanjan tuloksia esitellään. Arvostelijoiden mielestä näyttävä tapahtuma vain paljastaa, miksi korruption vastainen taistelu jää tehottomaksi.

"Täällä ei näy ketään ruohonjuuritasolta, ei lainkaan tavallisia kansalaisia. Sen sijaan korkeat virkamiehet ja huippujohtajat tulevat turvamiesten saattelemina kuulemaan kampanjan tilanteesta. Heitä sitten muistutetaan, ettei väärinkäytöksiä suvaita", kuvailee nimettömänä pysyttelevä järjestäjä vuositapahtuman kulkua.

Vastaavaa arvostelua kuuluu korruption vastaisessa käytännön työssä olevien tarkastajien piiristä.

"On naiivia kuvitella, että viranomaiset puhdistaisivat itse itsensä. Korruption vastaisen taistelun pitäisi lähteä liikkeelle ruohonjuuritasolta ja kansalaisjärjestöjen pitäisi osallistua siihen", eräs rahoitustarkastaja huomauttaa.

Joidenkin mielestä tehottomuuden syynä on se, ettei valvontaa ole riittävästi. Korruption vastaista työtä tekee alle tuhat tarkastajaa.

Toiset puolestaan epäilevät vallanpitäjien todellista tahtoa kitkeä korruptiota: lahjontaan syyllistyneet huippuvirkamiehet kun pysyvät ruodussa, jos he pelkäävät rötöstensä paljastuvan.

Muuan hallituksen korruptiokampanjaan perehtynyt veteraanijuristi puolestaan huomauttaa, että korruption kitkemiseen tarkoitettu oikeusjärjestelmä on itse pohjamutiaan myöten korruptoitunut.

Vaikka toimia syytetään tehottomiksi, myös arvostelijat myöntävät korruption vastaisen taistelun nousseen poikkeukselliseen valokeilaan viime aikoina.

"Jos viranomaiset alkavat tosissaan kitkeä korruptiota, he pelkäävät vilpin vaarantavan jo koko järjestelmän", eräs vakuutusalan huippuliikemies arvioi.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia