Tasa-arvoa vastustava järjestö valmentaa Irakin naisia vaaleihin
Yhdysvallat valmentaa Irakin naisia tammikuun vaalien varalta. Kouluttajien joukossa on Independent Women's Forum -järjestö, joka vastustaa naiskiintiöitä, yhteiskunnan järjestämää lasten päivähoitoa ja sama palkka samasta työstä -periaatetta. Kriitikot moittivat IWF:ää selvästä puolueellisuudesta republikaanien hyväksi ja demokraatteja vastaan.
Washingtonissa toimiva feminismin vastainen Independent Women's Forum (IWF) on yksi lukuisista järjestöistä, jotka Yhdysvaltain ulkoministeriö valitsi toteuttamaan Irakin naisten demokratia-aloitteeksi kutsumaansa kymmenen miljoonan dollarin hanketta.
IWF:n perusti vuonna 1991 joukko republikaanipuolueen oikean laidan tunnettuja naisjäseniä vastapainoksi "radikaalille feminismille". Sitä edusti heidän mielestään Kansallinen naisten järjestö (NOW), johon kuuluu puolisen miljoonaa naista eri puolilta maata.
IWF:n perustajiin lukeutuvat varapresidentti Dick Cheneyn vaimo Lynne, työministeri Elaine Chao ja oikeistolaisen National Review -lehden toimittaja Kate O'Beirne, joka on toiminut myös Heritage-säätiön johdossa.
Mukana on monia muitakin Washingtonin kovan linjan naisia. Järjestön neuvonantajaryhmään on kuulunut myös apulaisulkoministeri Paula Dobriansky, joka julkisti Irakin naisten kouluttajiksi valitut järjestöt.
"Sisäpiirin kauppoja", Feminist Majority -säätiön johtaja Eleanor Smeal luonnehti rahanjakoa.
IWF ilmoittaa tehtäväkseen taistella "nainen uhrina -ajattelua" ja "vahvan valtion puolesta -ideologiaa" vastaan. Järjestön mielestä ne ovat "radikaalien feministien" keppihevosia.
Järjestö vastustaa jyrkästi YK:n hyväksymää naisten syrjinnän kieltävää Cedaw-sopimusta. Syynä on muun muassa se, että sopimus kannustaa valtioita säätämään samapalkkaisuudesta lailla.
IWF:n mukaan sama palkka samasta työstä -periaate on tehoton ja epäeettinen ja sotii vapaiden markkinoiden pelisääntöjä vastaan.
Palkallinen äitiysloma ja yhteiskunnan järjestämä lasten päivähoito saavat IWF:ltä huutia, samoin naisedustuksen turvaaminen päätöksenteossa kiintiöiden avulla.
Ironista kyllä, Yhdysvallat sisällytti naiskiintiöt väliaikaiseen lakiin, jolla ohjeistettiin Irakin tulevia vaaleja.
USA myös nimitti IWF:n puheenjohtajan Nancy Mitchell Pfotenhauerin neuvoa-antavaan kansalliseen komiteaan naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Nimitystä ei haitannut se, että IWF oli vastustanut koko lakia, joka pyrkii suojelemaan naisia väkivallalta.
Vastustajat moittivat IWF:ää selvästä puolueellisuudesta republikaanien hyväksi ja demokraatteja vastaan.
Toukokuussa järjestö hyökkäsi lausunnollaan demokraattien presidenttiehdokasta John Kerryä vastaan, koska tämä oli vaatinut puolustusministeri Donald Rumsfeldiä ottamaan vastuun Irakin vankilaskandaaleista ja eroamaan. IWF:n mukaan Kerry vain kalasteli vaalirahaa.
IWF:n henkilökunta koostuu pääosin entisistä republikaanipoliitikoista. Heillä on laaja kokemus hallinnosta ja lobbaamisesta, mutta demokratian edistäminen, kansainväliset kysymykset ja Lähi-itä ovat useimmille vieraita.
Ulkoministeri Colin Powell selitti Irakin naishankkeen rahanjaon yhteydessä, että jokainen mukaan valittu järjestö toimii yhteistyössä irakilaisten kumppaneiden kanssa.
Tarkoitus on Powellin mukaan valmentaa Irakin naisia ehdokkuuteen ja äänestämään. Lisäksi heille opetetaan yritys- ja viestintätaitoja ja perustetaan toimintakeskuksia verkostoitumista ja neuvontaa palvelemaan.
IWF:n neuvonantaja Michelle Bernard paljastaa, että järjestö oli ryhtynyt toimeen jo ennen valtionavun julkistamista ja aikoo värvätä Irakista 150 naista osallistumaan naisjohtajaohjelmaan ja demokratiasta tiedottavan keskuksen toimintaan.
Bernardin mukaan haussa eivät niinkään ole ehdokkaiksi aikovat naiset. "Etsimme ihmisiä, jotka haluavat osallistua yhteisötasolla. Ihmisiä, joita kiinnostaa koulutus tai jotka haluavat politiikan taustavaikuttajiksi", Bernard selittää.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia