Emiraattien huoltoasemat joutuvat myymään bensiiniä tappiolla
Raakaöljyn ennätyskorkea maailmanmarkkinahinta aiheuttaa yllättäviä ongelmia myös öljyä tuottavassa Arabiemiirikuntien liitossa. Bensiinin hintakatto pakottaa huoltoasemat myymään polttoainetta alle jalostamohintojen. Emiraattien johtavat valtiolliset huoltoasemaketjut ovat uhanneet sulkea toimipisteensä, elleivät ne saa valtiolta tukea tai lupaa hinnankorotuksiin.
Emiraattien johtavat valtiolliset huoltoasemaketjut Eppco ja Enoc ovat uhanneet sulkea toimipisteensä, elleivät ne saa valtiolta tukea tai lupaa hinnankorotuksiin. Ala laskee kärsivänsä 4,1 miljoonaa dirhamin (noin 886 000 euron) tappiot päivässä.
Emiraatteissa sijaitsee vajaa kymmenesosa koko maailman tunnetuista raakaöljyvaroista. Öljyä tuotetaan 2,3 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä tarkoittaa nykyhinnoilla yli 90 miljoonan euron tuloja.
Eppcolla ja Enocilla on reilut 160 huoltoasemaa Dubaissa ja pohjoisissa emiraateissa, mikä kattaa noin puolet alueen markkinoista.
Yhtiöt valittavat, että ne joutuvat maksamaan jalostamolle 6,75 dirhamia (noin 1,46 euroa) bensiinigallonasta, joka on vajaat neljä litraa. Asiakkailtaan niillä on kuitenkin lupa pyytää korkeintaan 4,75 dirhamia (1,03 euroa) gallonalta.
Yhtiöiden mukaan bensiinin hintaa tulisi korottaa vähintään kahdella dirhamilla tai valtion on maksettava vastaavat tukiaiset jakelijoille.
Öljyn maailmanmarkkinahinta on noussut noin 20 dollaria alle neljässä kuukaudessa kivuten ajoittain yli 55 dollariin (noin 44 euroon) tynnyriltä. Persianlahden tuotantokapasiteetista on alkusyksystä ollut käytössä vain 73 prosenttia, sillä alueella syyskuussa riehunut hirmumyrsky Ivan vaurioitti öljylaitteistoja.
Lisää hinnankorotuspaineita ovat tuoneet moninaiset turvallisuusuhkat, Venäjän Jukos-yhtiön epävarma asema ja polttonesteiden kysynnän kasvu syksyn tullen.
Persianlahden valtiot ovat koettaneet rauhoittaa tilannetta lisäämällä öljyntuotantoaan. Saudi-Arabia nosti äskettäin päivätuotantoaan 500 000 tynnyriä ja Emiraatit suunnittelee 300 000 tynnyrin lisäystä. Kuwait ja Qatar pumppaavat kumpikin 200 000 tynnyriä aiempaa enemmän päivässä.
"Viestini maailmalle on, että pulaa ei ole eikä tule, ja että haluamme vastata kysynnän kasvuun", Saudi-Arabian öljyministeri Ali Ebrahim al-Nuami vakuutti hiljattain.
Emiraateissa Enoc-yhtiön vuoden aikana rakentamat seitsemän uutta huoltoasemaa ovat suljettuina, koska niiden avaaminen tietäisi vain lisää tappioita.
Emiraattien hallitus on suostunut nostamaan dieselin hintaa, mutta bensiinikauppaan se on ollut haluton kajoamaan. Autonomistajat hurjistuvat pelkästä ajatuksesta.
"Elämme runsaasti öljyä omistavassa maassa, minkä on koiduttava meille eduksi. Bensiinin hintaa korotettiin vasta muutama kuukausi sitten, ja on naurettavaa vaatia toista korotusta samana vuonna", Dubaissa asuva Saleh Hussain puhkuu.
Emiraattien öljymarkkinoita seuraava analyytikko arvioi, että bensiinikauppiaiden uhkaukset sattuivat hallitukselle hankalaan aikaan, kun maailmanmarkkinoilla on muutenkin rauhatonta hinnannousun vuoksi.
Bensiinikauppiaat pyrkivät hänen mukaansa korvaamaan hintasäännöstelyn vapaiden markkinoiden periaatteella, mitä hän pitää sinänsä oikeana, mutta huonosti ajoitettuna vaatimuksena.
Emiraateissa valtio ei maksa tukiaisia bensiinikauppiaille, kuten muissa bensiinin hintaa sääntelevissä Persianlahden öljyntuottajamaissa tapahtuu.
Öljyalan aikakauslehtiä Dubaissa kustantava brittiläinen Bobby Schuck katsoo, että Persianlahden öljyntuottajamaat ovat eläneet liian kauan tukiaisille rakentuvassa onnelassaan.
"Bensiinin halpaa hintaa koko alueella on jo pitkään pidetty kestämättömänä. Se on tukahduttanut kilpailua pitämällä useimmat kansainväliset yhtiöt poissa kansallisten öljy-yhtiöiden hallitsemilta markkinoilta", hän selittää.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia