Irakilaisten suuttumus pääministeriään kohtaan kasvaa
Irakissa yhä useammat ovat menettäneet luottamuksensa amerikkalaisten nimittämään väliaikaiseen pääministeriin Ijad Allawiin, ja häntä on alettu verrata Saddam Husseiniin. Allawi on mm. uhkaillut toimittajia pidätyksillä ja kieltänyt televisiokanavan al-Jazeeran toiminnan maassa. Hallituksen oikeusministeri on palauttanut kuolemanrangaistuksen ja puhunut kapinallisten päiden ja käsien katkomisesta.
Väkivaltaisen ja sekavan miehitystilan jatkuessa Irakissa yhä useamman suuttumus kääntyy kohti amerikkalaisten nimittämää väliaikaista pääministeriä Ijad Allawia, jota on alettu verrata syrjäytettyyn diktaattoriin Saddam Husseiniin.
Valtaosa irakilaisista iloitsi Saddamin kukistumisesta, mutta nyt he kyselevät, onko mikään muuttunut. Allawi esimerkiksi perusti ensi töikseen uuden version pelätystä salaisesta poliisista.
Allawin vastustajat sanovat, että tämä "pestasi vanhat kiduttajat uuteen sortokoneistoonsa".
Sydney Morning Herald kertoi kesällä, että kaksi todistajaa näki, kun Allawi teloitti itse kuusi ihmistä Bagdadin al-Amadiyahin alueen turvallisuuskeskuksessa.
Miehet oli pidätetty epäiltyinä hyökkäyksestä amerikkalaisjoukkoja vastaan kaksi viikkoa ennen vallanvaihtoa. Paul Bremerin johtama amerikkalainen väliaikaishallinto luovutti ohjat Allawin hallitukselle kesäkuun lopussa.
Sittemmin Allawi on julistanut maahan sotatilan, uhkaillut toimittajia pidätyksillä ja kieltänyt qatarilaisen televisiokanavan al-Jazeeran toiminnan maassa. Hallituksen oikeusministeri on palauttanut kuolemanrangaistuksen ja puhunut kapinallisten päiden ja käsien katkomisesta.
Fallujan kaupungin piiritys kiristi tunnelmaa entisestään. Sieltä paenneiden ihmisten asuttamassa pakolaisleirissä Bagdadissa pelkkä Allawin nimen maininta nostattaa vihan purkauksia.
"Allawi kutsuu meitä perheekseen, mutta miten hän voi hyökätä oman perheensä kimppuun", tivaa 53-vuotias Mohammad Ali, joka haavoittui kotinsa pommituksissa Fallujassa.
Bagdadilaisessa sairaalassa työskentelevä tohtori Um Mohammed sanoo Irakin kansan pitävän Allawia petturina. "Hän on amerikkalaisten sätkynukke, joka nauttii irakilaisten tappamisesta", hän jatkaa.
Kauppias Abdel Hakim Abdulla puolestaan väittää, ettei Allawi ole tehnyt ainuttakaan irakilaisia hyödyttävää päätöstä.
Vihan kasvaessa kaivetaan esiin myös Allawin vanhat synnit. Monet uskovat juuri hänen syöttäneen amerikkalaisille teorian Saddamin muodostamasta uhasta.
Yhdysvallat puolusteli iskuaan Irakiin väitteillä Saddamin yhteyksistä vuoden 2001 syyskuun terrori-iskuihin. Allawi oli noiden perättömiksi osoittautuneiden tietojen takana, mikä on syönyt hänen uskottavuuttaan alusta asti.
Toinen myöhemmin kuplaksi myönnetty väite, jonka mukaan Saddam oli ostanut uraania Nigeriasta, oli sekin lähtöisin Allawilta.
International Herald Tribune raportoi Allawin kertoneen, että Saddam on tallettanut miljardeja dollareita pankkeihin eri puolilla maailmaa. Rahat kuitenkin näyttävät haihtuneen savuna ilmaan.
Edelleen Britannian hallitus sai Allawilta "tiedustelutiedon" Irakin joukkotuhoaseista, jotka se saisi käyttöön 45 minuutissa. Tieto on sittemmin myönnetty vääräksi.
Shiiamuslimeihin kuuluva Allawi oli jäsenenä Yhdysvaltain miehitysvallan alaisessa Irakin hallintoneuvostossa. Se valitsi hänet yksimielisesti hoitamaan väliaikaista pääministerin virkaa tammikuun lopulle kaavailtuihin vaaleihin asti.
Adam Daifallah kirjoittaa New York Sunissa, että Allawi johtaa ryhmää, joka koostuu pääasiassa aikanaan Saddamin kumppaneina Baath-puolueessa toimineista miehistä.
Sittemmin joukko on saanut rahoitusta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lta, jonka kanssa se yritti vuosikaudet kammeta Saddamia vallasta.
Allawi syntyi 1946 Bagdadissa tunnettuun liikemiessukuun. Hän liittyi Baath-puolueeseen, kun se oli noussut valtaan 1968. Vuonna 1971 Allawi lähti Lontooseen opiskelemaan eikä palannut kotimaahansa ennen kuin Yhdysvaltain viimevuotisen hyökkäyksen jälkeen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia