Afrikan HIV-positiiviset tahtovat elää normaalisti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan HIV-positiiviset tahtovat elää normaalisti

Terveydenhuollon henkilökunta järkyttyy edelleen siitä, että hiv-positiiviset tahtovat harrastaa seksiä. Aids-ohjelmat keskittyvät yhä tartunnan ehkäisyyn ja hoitoon, viruksen kanssa elävien ihmisten tarpeet unohtuvat.

Hi-viruksen kantaja ei lakkaa olemasta seksuaalinen olento, jolla on normaalit tarpeet ja unelmat, muistutti kolmas Afrikan seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia pohtinut kokous Nigerian Abujassa helmikuussa.

Afrikkalaisten naisaktiivien mukaan aids-ohjelmat keskittyvät yhä tartunnan ehkäisyyn ja hoitoon. Viruksen kanssa elävien ihmisten tarpeet unohtuvat.

"Epidemian luonne on muuttunut. Hivin kantajat eivät enää kuole: me elämme ja harrastamme seksiä", Global Aids Alliancen ugandalainen aktiivi Beatrice Were sanoi.

Hänen mukaansa terveydenhuoltoalan väki järkyttyy yhä tiedosta, että hiv-positiivinen henkilö on kiinnostunut seksistä. Sitä pidetään vastuuttomana, vaikka kondomien teho tartunnan ehkäisyssä on todistettu, hän selitti.

"Meihin suhtaudutaan sääliä kaipaavina potilaina, joita on neuvottava pidättymään seksistä ja lasten hankinnasta", jatkoi Were, joka on ollut hiv-positiivinen 16 vuotta.

"Kondomi ei ole sataprosenttisen varma hivin ehkäisijä, mutta sanomme sen mahdollistavan 'turvallisemman seksin', koska tartunnan riski on minimaalinen", kertoi Anne Ntombela, joka toimii kansainvälisen hiv-positiivisten naisten järjestön (ICW) ohjelmajohtajana Etelä-Afrikassa.

Hänen mukaansa monet terveysalan ammattilaiset tuputtavat omia moraalikäsityksiään potilaille. "Todellisuudessa ihmiset eivät kuitenkaan luovu seksistä, joten sen turvallisuutta lisäävät neuvot olisivat heille enemmän hyödyksi."

Myös raskaus on monen mielestä tabu hiv-positiiviselle, koska virus voi siirtyä lapseen odotusajan, synnytyksen tai imetyksen aikana.

Antiretroviraaliset yhdistelmälääkkeet (ARV) vähentävät tartuntariskin kuitenkin alle kahteen prosenttiin, asiaa tutkineen avustusjärjestö Avertin raportti kertoo.

"Kun päätin hankkia lapsen, ihmiset päivittelivät vauvan tartuntariskiä, vaikka minulla oli 98 prosentin mahdollisuus välttää se. Silti minulta tivattiin, miksi otin kahden prosentin riskin", muisteli Rolake Odetoyinbo.

Hän johtaa Positive Action for Positive Treatment -järjestöä Nigeriassa ja on elänyt hivin kanssa vuosikymmenen.

Moni Abujan kokouksen osanottaja väitti, että tietyt klinikat asentavat aids-hoidon yhteydessä naisille ehkäisyvälineitä ilman heidän suostumustaan. Raskaana olevia voidaan myös painostaa aborttiin tai sterilisaatioon.

Naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia puolustavan Ipas-järjestön raportti vuodelta 2002 kertoo, että osa hiv-positiivisista naisista tahtoo lapsen.

Raportin mukaan lapsen saanti antaa varsinkin nuorille naisille uskoa tulevaisuuteen. Jotkut päätyvät äidiksi "vahingon" seurauksena, koska he eivät voi hyväksyä aborttia.

"Raskauteen liittyy aina riskejä, joista osa on hiviä suurempia. Nykyisin hiv-tartunnan saanut lapsi voi elää terveen elämän", muistuttaa Ntombela, joka on kantanut virusta 17 vuotta.

Laillisen ja turvallisen abortin merkitys korostui myös Abujan kokouksessa, sillä se on yhä haave useimmissa Afrikan maissa.

"Afrikassa tehdään vuosittain 5,5 miljoonaa puoskaroitua aborttia, mikä aiheuttaa 36 000 tarpeetonta kuolemaa", Ipasin puheenjohtaja Elizabeth Maguire muistutti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia