Afrikan presidentit suosittuja kansan keskuudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan presidentit suosittuja kansan keskuudessa

Mitä paremmat tulot, sitä tyytyväisempiä presidenttiin ollaan, käy ilmi kyselystä.

Etenkin Afrikan hyvätuloiset ovat tyytyväisiä presidenttiinsä. Gallupin tekemän kyselytutkimuksen mukaan hyvin toimeentulevista afrikkalaisista 58 prosenttia hyväksyy tavan, jolla presidentti hoitaa tehtäväänsä. Huonosti toimeentulevista tyytyväisiä on vain 45 prosenttia.

Tutkimuksessa oli mukana 26 Saharan eteläpuolisen Afrikan maata. Useimmissa niistä presidentit ovat suosittuja: 17 maassa yli puolet asukkaista hyväksyy tavan, jolla presidentti hoitaa tehtäväänsä.

Suosituin presidentti on Malin Ibrahim Boubacar Keita, joka oli ollut vallassa vasta kuukauden kyselyn tekoaikana. Häneen on tyytyväinen 86 prosenttia vastanneista. Botswanan Ian Khamaan on puolestaan tyytyväinen 81 prosenttia botswanalaisista.

Heikoin suosio on Kongon demokraattisen tasavallan Joseph Kabilalla, jonka toimet hyväksyy vain 24 prosenttia asukkaista. Myös Etelä-Afrikan Jacob Zuma ja Liberian Ellen Johnson Sirleaf ovat listan häntäpäässä.

Presidentin valtakauden pituus ei näytä vaikuttavan suosioon: pitkään hallinneita presidenttejä on sekä kärki- että häntäpäässä. Pisimpään, 31 vuotta, on hallinnut Kamerunin Paul Biya, johon on tyytyväisiä 70 prosenttia vastaajista.

Tutkimusta varten haastateltiin vuonna 2013 vähintään tuhatta yli 15-vuotiasta kussakin maassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia