Afrikan unioni äänesti johtajilleen immuniteetin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan unioni äänesti johtajilleen immuniteetin

Istuvia johtajia ei voi syyttää maanosan ihmisoikeustuomioistuimessa. Amnesty paheksuu päätöstä.

Afrikan maiden johtajat ovat äänestäneet itselleen syytesuojan maanosan ihmisoikeustuomioistuimessa. Päätöksen mukaan istuvat johtajat tai "johtavat viranomaiset" eivät voi joutua syytteeseen sotarikoksista, kansanmurhasta tai rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Asiasta päätettiin Afrikan unionin kokouksen äänestyksessä Päiväntasaajan Guineassa viime viikolla, kertoo uutistoimisto AP.

Kymmenet järjestöt vetosivat ehdotusta vastaan ennen äänestystä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moittii äänestystulosta petturuudeksi ihmisoikeusloukkausten uhreja kohtaan.

"Aikana, jolloin Afrikan manner taistelee varmistaakseen tilivelvollisuuden vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, on mahdotonta oikeuttaa tätä päätöstä. Se heikentää Afrikan ihmisoikeustuomioistuimen eheyttä jo ennen kuin istuin on edes toiminnassa", toteaa järjestön Afrikan tutkimusjohtaja Netsanet Belay.

Afrikan maat ovat aiemmin syyttäneet kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä liiasta Afrikka-painotteisuudesta, sillä kaikissa sen tapauksissa käsitellään tällä hetkellä afrikkalaisia. Afrikan unioni myös vaati helmikuussa jäsenmaitaan vastustamaan ICC:n syytteitä istuvia presidenttejä vastaan.

ICC on asettanut syytteeseen muun muassa Kenian presidentti Uhuru Kenyattan, Sudanin presidentti Omar al-Bashirin sekä Norsunluurannikon syrjäytetyn presidentin Laurent Gbagbon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia