Apua tarvitsevien määrä kasvaa ensi vuonna entisestään
YK aikoo välittää hätäapua ensi vuonna yli 90 miljoonalle ihmiselle. Avun tarve on kasvanut, ja syynä ovat etenkin konfliktit: maailman kolme suurinta humanitaarista kriisiä ovat kaikki konfliktin synnyttämiä.
Syyrialaiset Yasser, Bahryeh ja heidän kolme lastaan, Mohammed, Abdullah ja Amal, elävät Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. Syyriassa on yksi maailman suurimmista humanitaarisista kriiseistä. Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0.
(IPS) -- Yhdistyneiden kansakuntien mukaan vuonna 2018 yli 135 miljoonaa ihmistä maailmassa on humanitaarisen avun ja suojelun tarpeessa. Apua tarvitsevien määrän arvioidaan lisääntyvän kuluvasta vuodesta yli viidellä prosentilla.
Suurinta hätää kärsivät jemeniläiset, joista 22 miljoonaa eli 70 prosenttia on humanitaarisen avun tarpeessa. Nälänhädän partaalla elää 7 miljoonaa jemeniläistä. Heidän tilannettaan heikentävät saudien johtaman koalition saartotoimet, joiden osittainen poistaminen ei ole korjannut tilannetta ratkaisevasti.
Myös Syyriassa humanitaarisen avun tarve jatkuu. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien syyrialaisten määrä on kaksinkertaistunut sotaa edeltäneestä lähes 34 prosentista nykyiseen lähes 70 prosenttiin.
YK:n mukaan avun toimittaminen Syyriaan on vaikeaa, sillä noin 900 000 syyrialaista elää saarretulla alueella ja 3 miljoonaa vaikeasti saavutettavilla seuduilla.
Vähimmälle huomiolle on jäänyt Kongon demokraattisen tasavallan kriisi. Väkivaltaisuudet, joiden oletetaan jatkuvan myös ensi vuonna, ovat ajaneet lähes kaksi miljoonaa ihmistä pakenemaan. Maan sisäisten pakolaisten määrä on noussut neljään miljoonaan.
YK on asettanut ensi vuoden tavoitteekseen tarjota ruokaa, suojaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa 91 miljoonalle erityisen haavoittavissa oloissa elävälle ihmiselle.
Vuosi sitten lahjoittajat rahoittivat humanitaarista apua yli 11 miljardilla eurolla, mutta tavoitteena olleesta 18 miljardista jäi saamatta 46 prosenttia. Nyt YK:n asettama tavoite on vain hieman viime vuotista korkeampi.
Kolme suurinta humanitaarista kriisiä ovat kaikki konfliktin synnyttämiä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia