Burma vapautti lapsisotilaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burma vapautti lapsisotilaita

Monet tapasivat perheensä ensimmäistä kertaa vuosiin.

Burma on vapauttanut 91 lapsisotilasta maan armeijan riveistä. YK:n mukaan heidät on viety pääkaupunki Yangoniin, jossa he ovat tavanneet perheitään ensimmäistä kertaa vuosiin.

Vapautus on osa Burman vuonna 2012 tekemää suunnitelmaa, jonka tavoitteena on vapauttaa kaikki armeijan lapsisotilaat. Tähän mennessä heitä on vapautettu 364.

Nyt vapautettujen lasten on tarkoitus aloittaa koulu välittömästi. He pääsevät myös terapiaan ja terveystarkastukseen.

YK on vapautuksiin tyytyväinen, mutta maan UNICEF-sijaisedustaja Shalini Bahagunan mukaan vapautuksia on nopeutettava, jotta armeijan lapsisotilaiden määrässä päästään nollaan.

Democratic Voice of Burma -lehden haastatteleman lapsityövoimasiantuntijan Charu Hata Loggin mukaan ongelmana on myös se, että maa on jatkanut uusien lapsisotilaiden rekrytoimista. Maailman työjärjestö ILO on hänen mukaansa saanut tänä ja viime vuonna rekrytoiduista lapsista 48 valitusta.

Burma oli vuosikymmeniä sotilasjuntan vallassa, jolloin myös lapsia rekrytoitiin armeijan riveihin paljon. Maa siirtyi vuonna 2011 siviilihallintoon ja ryhtyi uudistuksiin, muun muassa mielipidevankien vapauttamiseen. Tänä vuonna se on kuitenkin saanut myös kritiikkiä esimerkiksi toimittajien vangitsemisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia