Uutiset Etelä-Sudanin konflikti
Etelä-Sudanin nälänhätä taltutettu – ruokakriisi pahenee silti
Kahteen Etelä-Sudanin osavaltioon julistettiin helmikuussa nälänhätä. Nyt tilanne on parantunut, mutta nälästä kärsii silti yhä useampi, kertovat YK-järjestöt.
Leerin maakuntaan julistettiin nälänhätä helmikuussa. Nyt se on taltutettu, mutta ruokapulasta kärsii silti Etelä-Sudanissa yhä useampi. Kuva: Robert Oxley / DFID / CC BY 2.0.
Etelä-Sudaniin helmikuussa julistettu nälänhätä näyttää olevan ohi. Siitä huolimatta maassa kärsitään nyt pahimmasta ruokapulasta koskaan. Helmikuun jälkeen ilman riittävää ruokaa olevien määrä on noussut 4,9 miljoonasta kuuteen miljoonaan, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.
Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä nälänhätäjulistuksen antaminen vaatii, että ainakin 20 prosenttia perheistä kärsii äärimmäisestä ruokapulasta päivittäin kuolee ainakin kaksi aikuista 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.
Olosuhteet täyttyivät helmikuussa Leerin ja Mayenditin maakunnissa. Perheille toimitettu humanitaarinen apu on kuitenkin onnistunut muuttamaan tilanteen, FAO kertoi eilen. Esimerkiksi maailman ruokaohjelma WFP on onnistunut tänä vuonna toimittamaan ruokaa 3,4 miljoonalle ihmiselle Etelä-Sudanissa.
Siitä huolimatta hätätilassa, yhden askeleen päässä nälänhädästä, on 1,7 miljoonaa ihmistä – 70 prosenttia enemmän kuin helmikuussa.
”Kriisi ei ole ohi. Pidämme ihmiset juuri ja juuri hengissä, mutta liian moni on kuilun partaalla. Ainoa tapa lopettaa tämä epätoivoinen tilanne on lopettaa konflikti, varmistaa avun läpipääsy ja sallia ihmisille mahdollisuus palauttaa elinkeinonsa”, sanoo FAO:n hätätilajohtaja Dominique Burgeon tiedotteessa.
Etelä-Sudan on ollut sisällissodassa joulukuusta 2013 asti. Rauhansopimuksesta huolimatta viime kesänä tilanne kärjistyi uudelleen ja Etelä-Sudanin pakolaiskriisistä on tullut yksi maailman pahimmista. Viime vuoden loppuun mennessä 3,3 miljoonaa ihmistä oli paennut kodeistaan.
Pakolaisuuden vuoksi pellot ovat jääneet viljelemättä ja myös huonot sadot ovat ajaneet maan nälänhädän partaalle. FAO:n arvion mukaan tilanne pahenee yhä lähikuukausina. Nälkäkauden huippua odotetaan heinäkuussa, jolloin varastot ovat tyhjimmillään ja seuraavaa satoa vielä odotellaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia