Hämärä rahoitus murentaa Guatemalan vaalien uskottavuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hämärä rahoitus murentaa Guatemalan vaalien uskottavuutta

Hämärä vaaliraha uhkaa polkea Guatemalan demokratian viimeisiäkin rippeet, kirjoittaa Outi Karppinen.

Analyytikoiden mukaan hämärä vaaliraha uhkaa polkea Guatemalan demokratian viimeisetkin rippeet, kirjoittaa Outi Karppinen global.fissä.

Syyskuun yleisvaaleihin osallistuu ennätysmäärä puolueita, kaikkiaan 27. Vaaleissa valitaan presidentti, varapresidentti, 153 kansanedustajaa, 20 Keski-Amerikan parlamentin edustajaa sekä 333 kunnanjohtajaa.

Lain mukaan puolueet saavat valtiolta tukea vaalikampanjaan, mutta tuki on pieni: kaksi Yhdysvaltain dollaria yhtä edellisvaaleissa saatua ääntä kohti.

Tuen pienuus on Karppisen mukaan johtanut hämärän rahan mukaantuloon vaalikampanjointiin, eikä heikko valtiollinen vaalilautakunta kykene valvomaan sitä, että puolueet ilmoittaisivat rahoittajansa, kuten laki edellyttää.

"Kamppailu kansanedustajan paikasta voi maksaa 50 000 euroa, ja useamman kuin muutaman kunnanjohtajaksi pyrkivän huhutaan ottavan vastaan huumekartellien rahaa rahoittaakseen kampanjansa", Karppinen toteaa. YK ja useat avunantajamaat ovat ilmaisseet huolestuneisuutensa vaalirahojen alkuperästä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia