Hpv-rokote halutaan Pakistanin viralliseen rokotusohjelmaan – Kohdunkaulan syöpään kuolee vuosittain tuhansia naisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hpv-rokote halutaan Pakistanin viralliseen rokotusohjelmaan – Kohdunkaulan syöpään kuolee vuosittain tuhansia naisia

Kohdunkaulan syöpä olisi ehkäistävissä testein ja rokotuksin, mutta toistaiseksi tietoisuus siitä on vähäistä. Vain kaksi prosenttia pakistanilaisnaisista käy papa-testissä.

Nainen puolilähikuvassa.

Syövästä selvinnyt Afshan Bhurgri neuvoo naisia kuuntelemaan kehoaan ja olemaan tietoinen kohdunkaulasyövän oireista. Kuva: Zofeen Ebrahim / IPS.

(IPS) -- ”Kuuntele kehoasi, ja jos siellä tapahtuu jotakin outoa, älä jätä sitä huomiotta”, Afshan Bhurgri sanoo.

Hän tietää, mistä puhuu. Pakistanilaisella Bhurgrilla havaittiin kahdeksan vuotta sitten kohdunkaulasyöpä. Hän on yksi arviolta 73,8 miljoonasta pakistanilaisesta yli 15-vuotiaasta naisesta, jolla on riski sairastua papilloomaviruksen aiheuttamaan syöpään.

Kun Afshan Bhurgri sai diagnoosinsa, hänen elämänsä oli hyvällä mallilla. Hänen lapsensa olivat aikuistuneet ja hänellä oli enemmän aikaa itselleen. Opettajantyönsä ohella hän kävi kuntosalilla päivittäin ja alkoi opiskella luovaa kirjoittamista. Diagnoosi muutti kaiken.

Arvioidaan, että Pakistanissa vuosittain diagnosoiduista 5 000 kohdunkaulasyöpäpotilaasta noin 3 000 kuolee ennaltaehkäisevän hoidon puutteen vuoksi. Rinta- ja munasarjasyöpien jälkeen kohdunkaulasyöpä on kolmanneksi yleisin lisääntymisikäisten naisten syöpäkuolemien aiheuttaja Pakistanissa. Lähes 90 prosenttia kohdunkaulasyövistä on seurausta papilloomavirustartunnasta.

Oireita jo vuosia ennen diagnoosia

Bhurghi oli tietoinen taudin mahdollisuudesta ja kävi säännöllisesti terveystarkastuksissa, mutta kun tarkkoja tutkimuksia ei tehty, hänen papilloomavirustulehduksensa muuttui syöväksi. Jo viisi vuotta ennen diagnoosia hän itse havaitsi oireita, mutta vasta ultraäänikuvaus ja biopsia vuonna 2014 kertoivat, mistä oli kyse.

Bhurghilta poistettiin kohdunkaula, kohtu ja munasarjat, ja hän sai 28 sädehoitoa ja viisi kemoterapiaa viiden kuukauden aikana. Sen jälkeen syöpälääkäri totesi taudin voitetuksi.

Lääkärien mukaan paras tapa löytää kohdunkaulasyöpään sairastuneet on tehdä papilloomavirus- ja papa-testit. Siten löydetään jo syövän esiasteet ja hoito voidaan aloittaa ennen taudin puhkeamista. Pakistanissa papa-testejä kuitenkin tekee arviolta vain 2 prosenttia naisista.

Rokotteella suojaa

Kohdunkaulasyöpä on ainoa syöpätyyppi, jota voidaan ehkäistä rokotteella. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee Pakistanin kaltaisille maille hpv-rokotusta 9–14-vuotiaille tytöille.

”Sitä tarvitaan, jos aiomme eliminoida kohdunkaulasyövän vuoteen 2030 mennessä”, gynekologi tohtori Azra Ahsan sanoo. Hän on äitien ja vastasyntyneiden yhdistyksen johtaja.

Aga Khanin yliopiston apulaisprofessori tohtori Uzma Chishti kertoo, että hpv-rokotukset tarjoavat ehkäisevää suojaa, joka on erittäin tärkeää papa-testien ja seulontojen puuttuessa. Lähes 60 prosenttia kohdunkaulasyövistä puhkeaa maissa, joissa ei vielä ole valtakunnallisia hpv-rokotuksia. Pakistan on yksi niistä.

Valtava tiedonpuute

Pakistanissa oli käytössä kaksikin globaalisti lisensoitua hpv-rokotetta vielä muutama vuosi sitten, mutta vain harvat lääkärit kirjoittivat reseptejä niille.

”Me tarjosimme rokotetta klinikallamme ja annoimme neuvontaa kaikille jotka halusivat kuunnella, mutta enimmäkseen valistuksemme kaikui kuuroille korville ja hyvin harvat itse asiassa ottivat rokotuksen. Sen vuoksi valtavat määrät rokotteita vanheni varastoissa ja lääketehtaat päättivät, etteivät enää tarjoa niitä Pakistaniin”, Ahsan selittää.

Vuonna 2021 Aga Khanin yliopiston lääketieteen opiskelijat selvittivät naisten tietoisuutta kohdunkaulasyövästä haastattelemalla 15–50-vuotiaita poliklinikan naisasiakkaita. 61,2 prosenttia haastatelluista oli kuullut taudista. Taudista kuulleista 25,5 prosenttia tiesi rokotteen olemassaolosta ja rokotteesta tietävistä vain 9,8 prosenttia oli ottanut rokotuksen.

Haastateltujen enemmistö kuului koulutettuun yläluokkaan, mutta silti heidän tietonsa kohdunkaulasyövän ennaltaehkäisystä oli vähäistä. Opiskelijat päättelivät, että koko kansakunnan mitassa tietoisuus on vielä alhaisempaa.

Yhteiskunnan konservatiivisuus ongelmana

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, kun Pakistanissa aletaan rokottaa naisia papilloomavirusta vastaan valtakunnallisesti. Aga Khanin yliopiston syöpäepidemiologi tohtori Uzman Shamsin mukaan hpv-rokotusohjelman valtakunnallinen toteuttaminen voisi pelastaa vuosittain satojatuhansia henkiä.

Pakistan neuvottelee parhaillaan kansainvälisen rokoteallianssi Gavin kanssa hpv-rokotteen ottamisesta viralliseen ohjelmaan. Menee todennäköisesti kuitenkin vielä kaksi vuotta ennen kuin rokottaminen voidaan aloittaa maanlaajuisesti.

Rokotuskampanjoiden toteuttaminen on vaikeaa konservatiivisessa yhteiskunnassa, jossa seksuaaliterveysasioista ei häveliäisyyssyistä ja sukupuolitauteihin liittyvien tabujen vuoksi juurikaan keskustella. Siksi kohdunkaulasyövästäkään ei yleisesti tiedetä.

Shamsi ennustaa, että melua nousee, sillä rokotusten ensisijainen kohderyhmä ovat nuoret tytöt. ”Uusi rokotus uudelle kohdeikäryhmälle tuo tullessaan omat haasteensa yhteiskunnassa, jossa vallitsevat salaliittoteoriat rokotusohjelmista ja stigma ja harhaluulot syövästä ja seksuaaliterveydestä”, Shamsi sanoo.

Siksi poliittisen tahdon lisäksi tarvitaan ennakkovalistusta ennen kuin rokotukset päästään aloittamaan. Tarvitaan myös lisää naispuolisia rokottajia, sillä nuoret tytöt eivät hevin kehtaa paljastaa käsivarttaan miespuoliselle rokottajalle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia