Indonesian papisto pyhää sotaa vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Indonesian papisto pyhää sotaa vastaan

Indonesian muslimipapisto on antanut uskonnollisen lausuman eli fatwan, joka tuomitsee itsemurhapommittajat ja kiistää näiden käyvän pyhää sotaa eli jihadia. Yli 240 miljoonan asukkaan Indonesia on maailman väekkäin muslimimaa.

Marraskuussa annetun fatwan takana on yksittäisiä islamin oppineita ja maan suurimpien muslimijärjestöjen jäseniä sekä korkeimman islamilaisen elimen, ulama-neuvoston, jäseniä. Yli 240 miljoonan asukkaan Indonesia on maailman väekkäin muslimimaa.

Indonesian uskonnollisten asioiden ministeri M. Maftuh Basyuni antoi uskonoppineiden muodostaman "terrorismin vastaisen työryhmän" tehtäväksi selittää, mitä jihad on ja torjua kiihkoislamistien väärät opit.

Oppineet ovat sittemmin sanoneet, että pyhää sotaa ei voi käydä rauhan oloissa. He sallivat sen kuitenkin palestiinalaisille, joilta on viety kotimaa ja omaisuus.

Ryhmä aikoo levittää asiasta tiedotteita, valvoa oppikirjoja ja muita julkaisuja sekä puhuttaa yksityisten koraanikoulujen oppilaita. Indonesian jihadistien uskotaan värväävän jäseniä Länsi- ja Keski-Jaavan koraanikouluista.

Indonesian muslimioppineet olivat aiemmin haluttomia kommentoimaan terrorismia, vaikka eri puolilla saarivaltiota tehdyissä iskuissa on viime vuosina kuollut ainakin 260 ihmistä.

Mielenmuutoksen sai aikaan varapresidentti Jusuf Kalla, joka näytti oppineille poliisin löytämän videon itsemurhapommittajista.

Videolla esiintyivät muun muassa kolme nuorukaista, jotka 1. lokakuuta surmasivat 20 ihmistä Balilla pyhäksi sodaksi luonnehtimassaan itsemurhaiskussa.

Indonesian uskonnollisten koulujen kehittämisyhdistyksen johtaja Masdar Farid Mas'udi korostaa, ettei ongelma kosketa pelkästään islamilaista yhteisöä.

"Jos nuori mies pitää kuolemaansa arvokkaampana kuin elämäänsä ja päättää räjäyttää itsensä, ongelmalla on myös sosiaalisia juuria, kuten köyhyys ja huono koulutus, ja ne kuuluvat kaikille", hän muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia