Intian parlamenttiin halutaan naiskiintiö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian parlamenttiin halutaan naiskiintiö

Kiintiöiden halutaan toimivan esimerkkinä sukupuolihierarkioiden purkamiselle muuallakin yhteiskunnassa.

(IPS) -- Intian naisten heikkoon yhteiskunnalliseen asemaan halutaan muutos. Sekä parlamentin ylähuone, eli rajya sabha, että presidentti Pranab Mukherjee ovat ilmaisseet kannattavansa lakia, jossa naisille säädettäisiin 33 prosentin kiintiö sekä parlamentissa että osavaltioiden hallinnossa.

Ennen huhti-toukokuun vaihteessa järjestettyjä vaaleja niin valtaa pitänyt Kongressipuolue kuin vaalit voittanut hindunationalistinen BJP:kin ilmoittivat haluavansa säätää naisystävällisiä lakeja ja tukea naisten poliittista osallisuutta. Naisehdokkaita kummallakin oli kuitenkin vain kourallinen.

Kaikkiaan miehiä oli vaaleissa ehdolla 7527 ja naisia 632. Valituksi parlamentin alahuoneeseen, lok sabhaan, tuli 543 edustajaa, joista vain 61 on naisia. Ylähuoneen 245 paikasta naisten osuus on 27.

Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate on kirjattu Intian perustuslakiin, ja maa on ratifioinut monia naistenoikeuksien sopimuksia. Naisten tosiasiallinen osallistuminen "maailman suurimman demokratia" hallintoon on kuitenkin vaatimatonta.

Naiskiintiöitä parlamenttiin ajavat toivovat niiden vahvistavan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja poliittisen järjestelmän oikeutusta. Kiintiöiden halutaan myös toimivan esimerkkinä sukupuolihierarkioiden purkamiselle muuallakin yhteiskunnassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia