Kansainvälinen rikostuomioistuin tuomitsi ex-sotapäällikön 18 vuodeksi vankeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen rikostuomioistuin tuomitsi ex-sotapäällikön 18 vuodeksi vankeuteen

Jean-Pierre Bemban tuomio on tärkeä ennakkotapaus etenkin raiskauksista sotarikoksina.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on tuominnut kongolaisen entisen sotapäällikön Jean-Pierre Bemban 18 vuodeksi vankeuteen sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Rikokset tapahtuivat Keski-Afrikan tasavallassa vuosina 2002–2003.

Bemba komensi kongolaista kapinallisryhmää MLC:tä, joka oli lähetetty taistelemaan Keski-Afrikan tasavaltaan vallankaappausyritystä vastaan. Hänen sotilaansa ryöstelivät, raiskasivat ja murhasivat siviileitä. Bemba tiesi teoista mutta ei yrittänyt riittävästi estää niitä.

Nykyisin MLC on kongolainen oppositiopuolue. Bemba toimi maansa varapresidenttinä vuosina 2003–2006.

Bemba todettiin oikeudessa syylliseksi jo maaliskuussa. Päätös oli historiallinen, sillä Bemba oli paitsi korkea-arvoisin ICC:ssä tuomittu, myös ensimmäinen, joka tuomittiin esimiesvastuunsa perusteella sekä ensimmäinen, jonka oikeudenkäynnissä keskityttiin etenkin raiskausten käyttöön sotarikoksena. ICC:n mukaan etenkin raiskauksista löytyi raskauttavia asianhaaroja, sillä ne tehtiin erityisen julmalla tavalla ja uhrit olivat puolustuskyvyttömiä.

Bemba on istunut telkien takana vuodesta 2008. Hänen tuomiostaan lyhennettään jo istutut vuodet. The Guardian -lehden mukaan Bemban asianajajat ovat ilmoittaneet valittavansa tuomiosta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Bemban tuomio lähettää vahvan viestin siitä, että kansainvälisiin rikoksiin syyllistyneet joutuvat vastuuseen

"Se lähettää myös viestin siitä, että rankaisemattomuutta seksuaalisesta väkivallasta sodan välineenä ei suvaita ja että kaikkien sotilaskomentajien on estettävä alaistensa ryhtyminen näihin vastenmielisiin tekoihin. Jos he eivät tee niin, heidät asetetaan vastuuseen", sanoo järjestön Länsi- ja Keski-Afrikan apulaisjohtaja Stephen Cockburn.

Oikeudenkäynnin onnistuminen vahvistanee myös ICC:n uskottavuutta, sillä se ei ole kyennyt tuomitsemaan muun muassa Kenian vaaliväkivaltaan vuosina 2007–2008 osallistuneita poliitikkoja maan yhteistyöhaluttomuuden vuoksi.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia