Kenia uhkaa sulkea pakolaisleirinsä, sadat tuhannet vaarassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenia uhkaa sulkea pakolaisleirinsä, sadat tuhannet vaarassa

Päätös tarkoittaisi toteutuessaan myös maailman suurimman pakolaisleirin Dadaabin sulkemista.

Kenian hallitus on ilmoittanut aikovansa sulkea pakolaisleirinsä, joilla elää yhteensä yli 600 000 ihmistä. Syynä on maan hallituksen viime perjantaina antaman lausunnon mukaan pakolaisten taloudelle, ympäristölle ja turvallisuudelle asettama taakka.

"Näissä olosuhteissa hallitus on harkinnut kansallista turvallisuutta ja päättänyt, että pakolaisten isännöinti on tullut päätökseensä", sisäministeriön edustaja Karanja Kibichon allekirjoittamassa lausunnossa todetaan.

Päätös tarkoittaisi Kenian suurimpien leirien, Kakuman ja Dadaabin, sulkemista. Dadaabia pidetään maailman suurimpana pakolaisleirinä. Vaikutukset osuisivat etenkin somalialaisiin, joita on Kenian pakolaisista yli 70 prosenttia. Dadaabissa heitä on lähes 330 000.

Hallituksen lausunnossa ei kerrota, milloin leirit suljetaan, mutta sen mukaan maan pakolaisvirasto on jo hajotettu, ja Kakuma ja Dadaab suljetaan mahdollisimman lyhyen ajan kuluessa.

Kenia on uhannut sulkea Dadaabin aiemminkin, sillä se syyttää heikentyneestä turvallisuustilanteestaan somalipakolaisia. Somalian ääriliike al-Shabaab aloitti iskut maahan sen jälkeen, kun Kenia lähti mukaan al-Shabaabin vastaiseen taisteluun vuonna 2011. Vuonna 2013 al-Shabaab teki verisen terrori-iskun Nairobin Westgaten ostoskeskukseen, ja viime vuonna ryhmä hyökkäsi Garissan yliopistokaupunkiin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Kenian päätöstä. Amnesty Internationalin mukaan tuhannet ihmiset saattavat joutua palaamaan Somaliaan alueille, joilla eläminen on yhä hengenvaarallista. Tämä rikkoisi kansainvälistä lakia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch puolestaan muistutti, ettei todisteita somalipakolaisten yhteyksistä terrorismiin edes ole.

Kenian hallituksen lausunnossa myönnetään, että päätöksellä on haitallisia vaikutuksia pakolaisiin. Sen mukaan kansainvälisen yhteisön on otettava kollektiivinen vastuu tilanteesta. Amnesty kuitenkin muistuttaa, etteivät pakkopalautukset konfliktialueille ole vaihtoehto.

"On totta, että sijoittaminen kolmansiin maihin on ollut hidasta. Mutta Kenian itsensä pitäisi harkita pysyviä ratkaisuja, jotta pakolaiset saataisiin integroitua. Osa heistä on ollut Keniassa sukupolvia", järjestön Itä-Afrikan johtaja Muthoni Wanyeki sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia